01 august 2021, 14:00 Sănătate views 1846
Intervenţie chirurgicală revoluţionară în Moldova
01 august 2021, 14:00 Sănătate views 1846

Intervenţie chirurgicală revoluţionară în Moldova

Intervenţie chirurgicală revoluţionară în Republica Moldova. O femeie diagnosticată cu anevrism intracranian a fost tratată cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie. Operaţia, care a durat câteva ore, a fost efectuată de medici din Moldova şi Franţa. Aparatul minuscul a fost procurat din Statele Unite ale Americii şi costă 181 de mii de lei, bani alocaţi din fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Pacienta Liubovi Golotico are 68 de ani şi este originară din Cahul. Anul trecut a fost diagnosticată cu anevrism.

"Nu vedeam cu ochiul stâng puțin. Mă ameţea, mă durea capul şi nu prea dorm. A venit fata şi m-a zis că trebuie să treci controlul că ochiul s-a micşorat", a spus pacienta.

Unul dintre doctorii care a efectuat operaţia este Cristian Mihalea, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar Bicêtre din Paris. Mihalea, care de mai bine de zece ani lucrează în Franţa, a venit în Moldova special pentru această intervenţie.

"E o metodă minim invazivă, ceea ce înseamnă că nu deschidem cutia craniană pentru astfel de anevrisme. Intrăm pe lateral, piciorul, pe lateral femural, sub un aparat de angiografie, sub un aparat cu raze X. Frumuseţea metodei constă în faptul că pacienta după procedură, probabil în trei zile - patru, poate pleca acasă", a declarat Cristian Mihalea, medic primar Radiologie intervențională la Spitalul Universitar Bicêtre din Paris

Dispozitivul utilizat este un stent spiralat care protejează peretele vascular afectat.

"În realitate poţi să îl pierzi în mână. Dimensiunile care noi ni le propunem e cam 4 milimetri jumate în diametru şi cam 4 centimetri jumate lungime. Se face o construcţie întreagă din catetere, ca o construcţie a unei case şi asta e punctul cheie - final. El e cel mai scump", a spus Ion Perguza, şef bloc operații, neurochirurg INN.

Şeful Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh, spune că în ţară sunt în jur de 500 de oameni cu anevrism, însă doar câţiva ar avea nevoie de o asemenea intervenţie.

"Aceste anevrism este deosebit, este gigant, este foarte mare şi este într-un loc ascuns în baza craniului. Acolo este imposibil de a intra direct, de aceea, noi suntem nevoiţi să facem intravascular. Acest implant, acest flow diverter este de ultimă oră. Încă în lume, nu în toate ţările au fost efectuate astfel de operaţii", a declarat Grigore Zapuhlîh.

Costul unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 250 de mii de lei.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.