07 noiembrie 2022, 17:00 Sănătate views 1094
Virozele respiratorii, în creștere: Recomandările medicilor
07 noiembrie 2022, 17:00 Sănătate views 1094

Virozele respiratorii, în creștere: Recomandările medicilor

Virozele respiratorii sînt frecvente în sezonul rece, în perioada 24 – 30 octombrie fiind înregistrată o creștere de 7,5% în comparație cu săptămîna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În total, au fost înregistrate 7027 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii, majoritatea fiind la copii. Medicii recomandă imunizarea antigripală.

Medicii recomandă mai multă protecție pentru sezonul rece. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, scrie Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Medicul de familie Pavel Secrieru, a spus pentru Radio Chișinău că vaccinul antigripal este produs în fiecare an după alte formule, în funcție de mutațiile tulpinii virusului care este deja în circulație.

Nu se recomandă auto-administrarea de medicamente antigripale, iar metodele naturiste sînt o metodă de profilaxie, nu și de tratare, a atenționat doctorul Pavel Secrieru:

„Perioada de incubație la gripă și la viroze respiratorii este de la cîteva ore la două – trei zile. La Gripă timp de două zile. Media este o zi. Personale din grupul de risc se vaccinează: cu boli cronice ale sistemului respirator, dar și alte boli cronice care sensibilizează corpul în această perioadă. Se recomandă să evităm aflarea în focar de infecție. Dacă s-a infectat, se recomandă să meargă la medic și să se trateze, să nu se afle în colectiv pentru a evita îmbolnăvirea ulterioară a celorlalți”, a atenționat doctorul Pavel Secrieru.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populației să respecte aceleași măsurile generale de prevenire a infecțiilor respiratorii precum în perioada pandemică: portul de mască în spațiile publice, spălarea mîinilor cu apă caldă și spun, evitarea atingerii nasului sau a gurii cu mîinile murdare, evitarea spațiilor publice aglomerate, a spus pentru Radio Chișinău, specialista în imunologie, Alina Druc, de la ANSP:

„Ca simptomatologie există apariția febrei, tusei, dar cu toate acestea, doar 44 – 51% de persoane diagnosticate cu gripă, reprezintă aceste simptome tipice. Din această cauză este foarte greu de diferențiat care este gripă sau infecție virală respiratorie, fie că este Covid 19. Cel mai bun diagnostic este stabilit în vaza testului PCR ”, a spus Alina Druc.

De la începutul perioadei de monitorizare, luna octombrie, au fost înregistrate 2 cazuri de gripă, aproximativ 25 de mii de infecții acute ale căilor respiratorii și 1270 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

viroze , medic , recomandari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
2124 locuitori

Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.