06 februarie 2023, 11:00 Sănătate views 1383
Performanță de excepție: O echipă de medici moldoveni au reîmplantat mîna amputată a unui pacient
06 februarie 2023, 11:00 Sănătate views 1383

Performanță de excepție: O echipă de medici moldoveni au reîmplantat mîna amputată a unui pacient

Un tînăr de 18 ani din Ştefan Vodă a avut marele noroc să dea peste medici cu har. În urmă cu opt ani a fost implicat într-un grav accident rutier.

Atunci i-a fost amputată mîna stîngă. Medicii au reuşit să o conserveze într-un termocontainer, iar după ceva timp i-au reîmplantat-o, transmite publika.md.

Au urmat ani de terapii şi consultaţii la medici, internări şi intervenţii chirurgicale.

După opt ani, medicii Anatolie Calistru, Igor Șapovalov, Vladislav Gladun, Maxim Țarălungă au fost cei care, prin eforturi comune, au reuşit, în cele din urmă să-i recupereze nu doar fizic mîna stîngă, dar şi să-i redea 90 la sută din funcţii şi sensibilitate.

”Vreau să spun un mare mulțumesc medicilor, bunelului și întregii familii care m-au susținut foarte mult. Ei mi-au dat speranța ca să-mi revin, pentru că nu-mi imaginez cum aș fi fără o mînă, cum m-aș descurca. Acum pot să ridic greutăți, să duc pachete grele, să ridic haltere, am o viață normală”, a spus David Prutean, pacientul de 18 ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

medic , pacient

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.