13 iulie 2018, 16:45 Sănătate views 36302
13 iulie 2018, 16:45 Sănătate views 36302

5 sfaturi importante care vă pot ajuta la prevenirea cancerului


Foto: mixednews.ru

Oamenii de ştiinţă de la Centrul oncologic al Universităţii din California au publicat primul studiu bazat pe respectarea recomandărilor WCRF (World Cancer Research Fund ‒ Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului). Acesta a arătat că dacă duceţi un mod de viață sănătos, riscul de a vă îmbolnăvi de cancer de prostată este mult mai mic. Cercetătorii recomandă să păstraţi indicele dorit al masei corporale, să nu neglijaţi activitatea fizică, să consumaţi alimente cu o cantitate redusă de calorii (de pînă la 125 kcal la 100 g de alimente), fructe şi legume cu o cantitate redusă de amidon și boboase.

Studiile au fost efectuate în Carolina de Nord la Centrul Oncologic de tratare a cancerului de prostată. Pentru studiu au fost selectaţi 2.212 bărbaţi cu vîrste de la 40 pînă la 70 de ani, diagnosticaţi cu cancer pentru prima oară. Studiul-cercetare a fost publicat în online revista „Nutrition and Cancer” (Nutriţia şi cancerul).

Oamenii care respectă mai mult de patru recomandări ale WCRF riscă să se îmbolnăvească de această maladie cu 38 la sută mai puţin, decît acei, care respectă mai puțin de patru reguli. Aceste concluzii au fost făcute în baza studiilor statistice a bărbaţilor predispuşi la această boală.

5 recomandări importante pentru prevenirea cancerului:

1) Controlaţi-vă greutatea. Studiile au arătat ca excesul de greutate și obezitatea sporesc riscul cancerului de colon sau cancerului la sîn. Este nevoie să menţineţi o greutate sănătoasă cu ajutorul dietelor speciale şi a activităţii fizice.

2) Cel puțin treizeci de minute pe zi dedicaţi activităţilor fizice. Activitatea fizică reduce riscul îmbolnăvirii de cancer. Orice tip de activitate fizică se ia în calcul și cu cît mai multă veţi face, cu atît mai bine. Pentru aceasta este nevoie să vă întocmiţi un program zilnic de viaţa care să includă şi exercițiile fizice.

3) Limitaţi consumul alimentelor bogate în calorii (alimentelor bogate în grăsimi și / sau zahăr, alimentelor care sînt sărace în fibre), evitaţi băuturile care conţin zahar. Cele mai periculoase alimente sînt: hamburgherii, puiul prăjit, pizza fast-food, batonaşele de ciocolată și biscuiţii. Acestea pot conține o mulțime de substanțe nocive, iar consumul lor excesiv poate afecta grav sănătatea.

Băuturile dulci, cum ar fi cola sau sucurile de fructe conservate, de asemenea, pot influenţa greutatea. Ar fi bine să renunţaţi la apa dulce în favoarea apei, ceaiului sau cafelei.

Însă nu toate alimentele bogate în calorii pot dăuna sănătății dumneavoastră. Nucile, semințele și uleiurile vegetale au o valoare energetică mare şi sînt componentele esențiale ale unei diete sănătoasă şi nu pot influenţa greutatea.

4) Limitaţi consumul de carne roşie (cum ar fi carnea de vită, porc sau miel), la fel trebuie să evitaţi consumul preparatelor din carne. Există dovezi concludente că carnea roşie şi preparatele din ea pot cauza cancerul de colon, bolile de inimă şi diabetul. Ar trebuie să renunţaţi totalmente la preparatele din carne, deoarece acestea dăunează organismului în orice cantităţi. La fel nu trebuie să faceţi abuz de bacon, șuncă, salam, carne sărată şi de unele tipuri de cîrnați.

5) Limitaţi consumul alimentelor preparate cu clorură de sodiu. Din experiența acumulată: sarea poate fi cauza cancerului gastric și a bolilor autoimune. Pentru schimbarea gamei gustului mîncărurilor zilnice, puteți încerca să folosiți plante sau condimente. Trebuie să luaţi aminte, că produsele alimentare, inclusiv pîinea și cerealele pentru micul dejun pot conține o cantitate considerabilă de sare.

Sursa: newscom.md

Cuvinte cheie:

boala , alimentatie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3025 locuitori

Olişcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Olişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 6 km de orașul Șoldănești și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3025 de oameni. Prima atestare documentară a localității cu numele „satul lui Oleșco” datează din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.