Mergi spre compartimentul: Teatrul
16 februarie 2021, 14:00 Teatrul views 5190
La teatrul Cehov va avea loc premiera spectacolului
16 februarie 2021, 14:00 Teatrul views 5190

La teatrul Cehov va avea loc premiera spectacolului "Micii burghezi”

La Teatrul Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov", în perioada 19-21 februarie, va avea loc premiera dramei lui M. Gorki "Micii burghezi" (Мещане), în regia lui Slava Sambriș, conducătorul artistic al Teatrului Republican "Luceafărul".

La spectacol vor participa Vladimir Zavalennîi, Vladimir Kiriuhanțev, Svetlana Tuz, Petr Peicev, Dmitri Koev, Marina Stașoc și alții.

Prezentînd premiera, directorul artistic al teatrului Cehov, Vitalie Drucec, a menționat că la teatru demult nu s-a mai montat dramaturgie clasică puternică. Potrivit lui, piesa "Micii burghezi" este foarte modernă, deși a fost scrisă în îndepărtatul an 1901. Aceasta este prima piesă a lui Gorki și este considerată a fi cea mai bună, lucru recunoscut de Cehov și Stanislavski.

Și temele ridicate în această lucrare sînt actuale pentru noi. În drama umană profundă a lui Gorki sînt prezentate relațiile conflictuale dintre părinți și copii, dintre generații întregi, tragediile personale, dragostea neîmpărtășita, slăbiciunea și neputința, aroganța și goliciunea interioară. În timpurile moderne, acestea chiar s-au intensificat din cauza problemelor migrației, șomajului în țară etc. Dar ce să facă în ea copiii care au crescut: să meargă să învețe, să muncească? Dar unde? Cum să trăiască mai departe? De asemenea, să fugă din Moldova, ca și părinții lor? Sînt mulți tineri pierduți care nu știu ce se va întîmpla cu ei.

Spectacolul în regia lui Veaceslav Sambriș este o abordare clasică. În el exisă eroi carismatici, fiecare are propriul său conflict intern. Regizorul a încercat să realizeze producția în așa fel încît să provoace interes atît generației tinere, cît și mai în vîrstă de spectatori. În discuțiile din familia de mici burghezi Bessemenovîh și locatarii ei se ridică probleme sociale importante. Citind între rînduri, putem vedea unul dintre răspunsuri - fericit poate fi doar cel care-și trăiește viața din plin, o iubește, o umple cu optimism și are o tijă interioară.

Pentru prima dată în istoria teatrului Cehov, decorurile vor fi create în afara acestuia. În legătură cu situația materială dificilă, conducerea a trebuit să ia decizia de a deconecta instalațiile de încălzire și de a cere sprijin colegilor de la Teatrul "Luceafărul", care au acceptat să-i ajute.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , spectacol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.