Mergi spre compartimentul: Teatrul
08 septembrie 2022, 16:45 Teatrul views 2396
Colectivul Teatrului Cehov:
08 septembrie 2022, 16:45 Teatrul views 2396

Colectivul Teatrului Cehov: "Ministerul Culturii intenționat nu observă și nu menționează meritele directorului și ale teatrului"

Echipa Teatrului Dramatic Rus de Stat A.P. Cehov și-a exprimat indignarea față de decizia Ministerului Culturii de a înceta în mod anticipat relațiile de muncă cu directorul lor Constantin Haret din 28 septembrie și i-a cerut ministrului Culturii Serghei Prodan să respecte legea și să ofere directorului de teatru posibilitatea de a-și încheia mandatul din care au mai rămas trei ani în funcția deținută.

Adresarea colectivului Teatrului Dramatic Rus de Stat A.P. Cehov a fost făcută publică de Artistul Emerit al R. Moldova, actorul de teatru, regizorul Ghenadi Boiarkin.

Potrivit lui, colectivul teatrului este revoltat și descurajat.

"Sîntem în stare de șoc. Indignarea noastră nu are nicio limită. Noi, echipa Teatrului A.P. Cehov, încercăm încă o dată să transmitem durerea și sentimentele noastre întregului public", a spus Ghenadi Boyarkin.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, echipa și directorul au lucrat sub o presiune psihologică puternică.

„Verificări epuizante”, „bete-n roate„. Orice avansare se pedepsește. Ne-am săturat de presiunea asupra directorului nostru și asupra întregii echipe în ansamblu. Ministerul Culturii intenționat nu observă și nu menționează meritele directorului și ale teatrului. Cine nu este mulțumit că teatrul nostru este vizitat, cine nu este mulțumit că numărul de spectatori este în creștere și, respectiv, indicatorii financiari?", a întrebat el.

Actorul de teatru, regizorul a remarcat că perioada pandemiei servește ca exemplu. Atunci, sălile nu erau goale.

"Teatrul are un mare potențial. Teatrul este necesar publicului. Teatrul există și va exista, teatrul este necesar! În această perioadă, a fost lansat un spectacol de mare amploare, " Micii Burghezi" de Gorki. Deși jumătate din echipă a trecut prin maladie, sprijinul directorului și profesionalismul lui ne-au ajutat să lucrăm. Ne-a oferit căldură și capacitatea de a lucra nu pe o scenă rece. El a fost cel care ne-a dat ocazia să prezentăm această performanță la Sankt Petersburg și Iaroslavl. El a fost cel care ne-a dus la festivalurile internaționale. El a fost cel care a aranjat confortul de a trăi și de a călători. Am lucrat cu mare dăruire pe diferite scene. Nivelul spectacolelor noastre a fost înalt apreciat de critici. Am dus faima teatrului rus din Moldova sub drapelul țării noastre. Am fost apreciați cu premii și diplome pentru cea mai bună lucrare actoricească, pentru munca artiștilor și pentru cultură”, a spus Ghenadi Boyarkin.

Potrivit acestuia, se pune întrebarea: pe ce bază este anunțat directorul despre rezilierea contractului, care, prin lege, este valabil pînă în 2025?

„Persoana a încheiat un contract de muncă și are dreptul de a lucra legal pînă la perioada specificată. Cine nu este mulțumit de meritele directorului și ale colectivului? Avem impresia că stăm în calea cuiva, că cineva își urmărește propriile interese. Teatrul plătește facturile pentru comunale din fondurile proprii, achită lucrările de reparații, montarea spectacolelor și onorariile. A existat o inițiativă a directorului nostru de a face intrarea gratuită pentru refugiați, iar în cîteva luni am deservit peste 12 mii spectatori din Ucraina. Statul nu ne-a susținut. Mai mult, în aprilie Ministerul Culturii a tăiat subvențiile cu 200 de mii de lei. Și care sînt scopurile ministerului? Să facă teatrul neprofitabil și să-l închidă? Să ne decapiteze în așa o perioadă grea?”, a întrebat actorul de teatru, regizorul Ghenadi Boyarkin.

„Nu vreau să enumerez tot ce a făcut Constantin Haret în perioada de conducere, dar cei care au slujit mulți ani în teatru vor confirma că nu au existat astfel de schimbări globale și pozitive de mult timp. Petrecem mai mult timp la teatru decît acasă. Teatrul este casa noastră. Avem o echipă unită și este condusă de o persoană în care avem încredere și pe care o urmăm. Am vorbit și scris în repetate rînduri despre asta și dorim să fim auziți măcar de data aceasta. Noi, colectivul Teatrului A.P.Cehov, solicităm ministrului Culturii, domnului Prodan, să respecte legea și să ofere directorului nostru, domnul Haret, posibilitatea de a consuma cei trei ani din contractul individual de muncă. Directorul nostru este Constantin Haret”, a spus în încheiere Ghenadi Boyarkin, în aplauzele membrilor colectivului Teatrului Dramatic Rus de Stat A.P. Cehov.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.