Mergi spre compartimentul: Arhitectura
02 aprilie 2024, 15:30 Arhitectura views 39522
Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)
02 aprilie 2024, 15:30 Arhitectura views 39522

Cum arată cel mai lung tunel din Moldova, care…nu mai există! (Foto)

La 30 de km de Chișinău, pe calea ferată Dobruja-Bălțați, care deja nu mai există, în anul 1930 a fost construit un tunel. Astăzi din el au mai rămas doar ruinele.

Tunelul acesta a fost cel mai lung tunel construit vreodată pe teritoriul Republicii Moldova, având o lungime de 689 m.

Motivul care a stat la baza construcției acestui tunel a fost că trenurile din acea vreme nu erau suficient de puternice pentru a depăşi dealurile înalte.

Este cunoscut faptul că, tunelul a fost proiectat în Marea Britanie şi construit sub supravegherea inginerilor britanici. Potrivit martorilor oculari: „lucrarea era extraordinară. O brigadă săpa dintr-o parte a dealului, iar a doua brigadă din cealaltă parte a dealului. Şi s-au întâlnit cu o precizie de câțiva centimetri".

Durata de viață a acestui tunel a fost scurtă. În vara anului 1944, acesta a fost distrus, iar reconstrucția lui ar costa extrem de mulți bani. În plus, în ultimii ani, dealurile, prin care a trecut tunelul, au fost spălate de apele freatice, iar intrarea din partea de est a tunelului a devenit acum o mare groapă de deșeuri.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

tunel , Arhitectura

Comentarii

 (2)
  • #2 krot Răspunde Citează selecţia
    Вот так мы хотим не ценим свою историю ....а хотим в Европу
  • #1 Capras Răspunde Citează selecţia
    Pe poza alb-negru apare tunelul Ţipala, pe linia Revaca--Căinari, lucrarea a început în primăvara anului 1924, linia a fost deschisă provizoriu la 1 febr. 1931, înaugurată la 10 iul. Pe poza color, cred, că apare o trecere subterană de drum de pământ, nici măcar pe linia respectivă; dar sunt sigur, că nu are nici o legătură cu tunelul de 689 m, fiind că ambele capete sunt prăbuşite, sunt poze pe Wikimapia, Panoramio etc.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.