Mergi spre compartimentul: Arhitectura
22 mai 2016, 10:45 Arhitectura views 13102
Scurt istoric al circului din Chișinău (Foto)
22 mai 2016, 10:45 Arhitectura views 13102

Scurt istoric al circului din Chișinău (Foto)

Situat între un trecut sinistru și un prezent dezolant, Circul din capitală ascunde o istorie aparte. Moștenită de la Uniunea Sovietică, construirea pe morminte a vizat și clădirea instituției, aceasta din urmă situîndu-se pe vechiul cimitir din preajma bisericii „Constantin și Elena".

Biserica „Constantin și Elena", precum și cimitirul din preajmă, au fost temeiate în anul 1777 pe teritoriul satului Visternicei, numit ulterior Rîșcani.În anul 1837, cimitirul și biserica respective au fost împrejmuite de un gard de piatră.

Acolo au fost înhumați reprezentanții multor familii de boieri și nobili din Basarabia, cum ar fi: Rîșcanu, Crupenschi, Donici, Catargiu, Rally, Russo, Suruceanu, Kohanovski, Lazo, Semigradov, Cristea, Cațichi și alții.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, au fost inițiate lucrările de distrugerea treptată a cimitirului. Acestea au vizat o bună parte a regiunii pe care este situat astăzi circul.

Începând cu anii '70, se zvonea că vechiul cimitir din Rîșcani, va fi complet distrus, asanat, iar pe locul acestuia, va fi construit Circul de stat. În ziare apăreau anunțuri prin care se cerea ridicarea osemintelor defuncților de către rudele acestora și reînhumarea într-un alt cimitir. Majoritatea rămășițelor au fost depuse la cimitirul „Sfîntul Lazăr" de pe strada Doina, care astăzi, este considerat cel mai mare cimitir din Europa.

Cu toate că cimitirul a dispărut, astăzi mai pot fi găsite cîteva lespezi, monumente și obeliscuri. Cea mai veche piatră funerară care a fost păstrată, datează din anul 1783, iar pe suprafața acesteia, sînt gravate cuvinte în chirilică.

Circul de Stat a fost construit în anul 1981 de către arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache, muncitorul-marmurist N. Startev.

Această instituție deţinea recordul de 57 concerte pe an care erau vizionate, de multe ori, de o sală arhiplină de spectatori. Circul a găzduit atît artişti autohtoni, cît şi de peste hotare (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.).

Cu toate acestea, după ce a fost transformat în societate pe acțiuni, circul din capitală a făcut o pauză de 10 ani. În mai 2014, a fost inaugurată arena mică a Circului din Chișinău, cu o capacitate de 300 locuri.

Sursa: orasulmeu.md

Cuvinte cheie:

istoria , Chisinau , circ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
854 locuitori

Cîietu este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîietu și Dimitrova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 854 de oameni. Satul Cîietu a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.