Mergi spre compartimentul: Arhitectura
06 iunie 2018, 11:25 Arhitectura views 11954
Un student de la arhitectură vrea să restaureze monumentul istoric (Foto, Video)
06 iunie 2018, 11:25 Arhitectura views 11954

Un student de la arhitectură vrea să restaureze monumentul istoric (Foto, Video)

Deși ne putem bucura de multe edificii istorice și astăzi, sunt unele nu au rezistat trecerii timpului și s-au pierdut pentru totdeauna. Zeci de clădiri care odată bucurau ochii locuitorilor oraşului, astăzi au fost înlocuite cu blocuri de locuit sau centre comerciale.

Mulți și-ar dori să o vadă demolată, în special agenții economici pentru care acest spațiu ar fi de un mare potențial. Moara Roșie a fost construită aici la sfîrșitul secolului XIX și făcea parte dintr-un mare complex industrial, care a devenit în timp unul rezidențial, scrie prime.md.

Aflată pe strada cu același nume, am găsit Moara Roșie cu intrările astupate, fără ferestre sau măcar un acoperiș.

Mai există însă șanse pentru clădire să fie restaurată și să trăiască încă tot pe-atît. Un tânăr student la arhitectură a ales în cadrul lucrării de licență să facă un proiect de restaurare a Morii.

Bineînțeles, Maxim Sîtnic nu are mijloace financiare suficiente pentru a realiza acest proiect, în schimb, este gata împărtășească cunoștințele sale cu agenții economici interesați.

Clădirea este înconjurată de blocuri și case de locuit. Vecinii spun că nu-și doresc demolarea clădirii, chiar dacă este un pericol, mai ales pentru copiii care se joacă în preajmă. Este un monument arhitectural pe care locuitorii îl prețuiesc și vor să-l păstreze pentru generațiile care vin.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , studenţi , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1762
Populația:
3821 locuitori

Slobozia este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Slobozia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3821 de oameni. Satul Slobozia a fost menționat documentar în anul 1762.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.