Mergi spre compartimentul: Arhitectura
10 ianuarie 2020, 11:30 Arhitectura views 5158
Monumentele istorice, în pericol: Agenții economici încalcă legea (Video)
10 ianuarie 2020, 11:30 Arhitectura views 5158

Monumentele istorice, în pericol: Agenții economici încalcă legea (Video)

Deși în R.Moldova există structuri de stat care au sarcina de a proteja monumentele istorice ale țării, deseori acestea pierd în lupta cu agenții economici care nu respectă legea.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, avizele emise de astfel de instituții precum Consiliul Național al Monumentelor Istorice, Agenția de Inspectare a Monumentelor Istorice, nu sînt respectate de agenții economici, informează Noi.md.

„Agenția de Inspectare și Consiliul Național nu sînt organe care pot să-i pedepsească pe acești agenți economici. Noi doar îi putem supraveghea, și avem foarte multe cazuri cînd avizele primite de la Consiliul național al Monumentelor istorice sînt încălcate de agenții economici. Ei vin cu un proiect, dar, în realitate, realizează cu tot alt proiect și aici trebuie să intervină alte structuri.

Patrimonial istoric al R.Moldova poate salvat, menținut și valorificat prin conlucrarea eficientă a tuturor organelor de stat, inclusiv a celor de drept", a declarat Corneliu Popovici în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

Ministrul a mai precizat că vor fi inițiate modificări ale cadrului normativ cu scopul de a înăspri pedepsele aplicate agenților economici care distrug monumentele istorice.

„Dacă nu vor fi înăsprite aceste legi, riscăm să pierdem mult din patrimoniul nostru național", a adăugat demnitarul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

monument , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.