Mergi spre compartimentul: Arhitectura
22 ianuarie 2021, 17:00 Arhitectura views 3978
Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice
22 ianuarie 2021, 17:00 Arhitectura views 3978

Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media”, au realizat trei filmulețe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură.

Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din StolniceniEdineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din LipcaniBriceni, transmite bani.md.

„Pe parcursul realizării acestor filmulețe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care țin la acest plai, că legislația în vigoare permite, e cu brațele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeți, două conace, un complex spitalicesc, ele așteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atît timp cît va fi o astfel de atitudine, nu știu dacă chiar merită să fim moștenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moștenire predecesorii noștri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.

Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că e nevoie de o mai bună conștientizare a valorii patrimoniului moștenit – ca valoare istorică, identitară, dar și ca valoare economică

„Unii agenți economici pot fi interesați pentru anumite business-planuri în care să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, să dea funcționalitate acestor obiective care astăzi sînt abandonate”, a punctat Ion Ștefăniță.

Sergiu Chiriac, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a remarcat că nu este suficient să restaurezi un obiectiv. Se cer investiții continue, întreținere, pentru că timpul își pune amprenta și, în 2-5 ani, imobilul degradează. Ajunge cum era sau chiar poate și mai rău. Trebuie luată în calcul permanent și continuitatea valorificării acestuia.

Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni sînt obiective cu încărcătură istorică de categorie națională. La momentul actual, acestea se află în stare avansată de degradare.

 

Sursa: bani.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.