Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
Despre arcurile cîndva existente în Chișinău (Foto)
-
Cîți bani s-au strîns pentru recunostrucția Filarmonici…
-
Monumentul lui Grigore Kotovski, imagine din perioada s…
Vi, 22 ianuarie, 2021, 17:00
1316 Vizualizări
Cum agenții economici ar putea beneficia de potențialul monumentelor istorice
![]() |
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media”, au realizat trei filmulețe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură.
Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni, transmite bani.md.
„Pe parcursul realizării acestor filmulețe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care țin la acest plai, că legislația în vigoare permite, e cu brațele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeți, două conace, un complex spitalicesc, ele așteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atît timp cît va fi o astfel de atitudine, nu știu dacă chiar merită să fim moștenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moștenire predecesorii noștri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că e nevoie de o mai bună conștientizare a valorii patrimoniului moștenit – ca valoare istorică, identitară, dar și ca valoare economică
„Unii agenți economici pot fi interesați pentru anumite business-planuri în care să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, să dea funcționalitate acestor obiective care astăzi sînt abandonate”, a punctat Ion Ștefăniță.
Sergiu Chiriac, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a remarcat că nu este suficient să restaurezi un obiectiv. Se cer investiții continue, întreținere, pentru că timpul își pune amprenta și, în 2-5 ani, imobilul degradează. Ajunge cum era sau chiar poate și mai rău. Trebuie luată în calcul permanent și continuitatea valorificării acestuia.
Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brînzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni sînt obiective cu încărcătură istorică de categorie națională. La momentul actual, acestea se află în stare avansată de degradare.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:

- Au fost închiși timp de 2 ani sub o cupolă de sticlă. Biosfera 2 - cea mai mare din ecosistemele art…
- Palmierul călătorilor (+Foto)
- Covid-19: marea resetare, sau Papa Karla transmite ștafeta lui Santa Claus
- Ierburi pentru tinerețea și frumusețe femeilor
- Tehnologie biologică unică! Cum sa faci fundul iazului impermeabil
- Faceți așa și veți strînge castraveți cu tonele! (Video)



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)