Mergi spre compartimentul: Arhitectura
18 octombrie 2022, 09:30 Arhitectura views 2166
Salvați Conacul lui Mihail Poncet din Leuntea!
18 octombrie 2022, 09:30 Arhitectura views 2166

Salvați Conacul lui Mihail Poncet din Leuntea!

Conacul lui Mihail Poncet, satul Leuntea, comuna Grădinițaraionul Căușeni este monument de arhitectură, de importanță națională, înscris la nr. 309 (Zona de Sud) în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, cu denumirea „Conacul cu parc al lui Ponsă”.

În prezent, ansamblul format din parc și conac este în stare de degradare și are nevoie stringentă de restaurare.

Ceea ce era odinioară reședința unui militar de seamă – generalul Mihail Poncet, acum prezintă o priveliște jalnică. Clădirea din satul Leuntea din raionul Căușeni este lăsată în paragină și nu arată a monument de importanță națională, deși în documente are anume acest statut.

Deși anul trecut, autoritățile locale au decis ca acest conac să fie restaurat, totuși pînă în prezent lucrările nu au început.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

conac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1862 locuitori

Sauca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Sauca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 21 km de orașul Ocnița și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1862 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sauca datează din anul 1634.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.