Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
28 februarie 2024, 14:30 Meşterii populari views 19796
Vasilii Gonciari - La vatra olarului (Foto)
28 februarie 2024, 14:30 Meşterii populari views 19796

Vasilii Gonciari - La vatra olarului (Foto)

Hogineștiul este un sat relativ mic, cu o populație de mai puțin de 2000 de locuitori, dar numele lui e deja unul cunoscut, datorită meșterului Gonciari.

Aici vin, zi de zi, oameni, de peste tot, ca să vadă cum lutul prinde viață în mîinile renumitului olar și ca să atingă acea roată fermecată.

Chiar dacă a lucrat mai bine de un deceniu în Italia, unde-și făcuse deja un rost în viață, Vasilii Gonciari a revenit acasă. Chemarea gliei a fost mult mai mare decât ar fi crezut.

Cum spune domnul Gonciari într-un interviu: „Nimeni nu va veni să ne facă nouă o viață mai bună. Doar cel care este din sat poate să schimbe lucrurile și să dezvolte locul unde s-a născut, a copilărit și a trăit". Apoi, continuă: „Aș fi putut trăi în casa de pe malul mării, pe care o aveam în Italia. Aș fi putut să muncesc în făbricuța pe care mi-am deschis-o acolo, dar nu, am ales să vin acasă, să fac schimbări în satul meu".

Meșterul a construit o casă, un atelier și un mic muzeu. A amenajat și o curte spațioasă, care poate găzdui sute de turiști. Visului lui este să facă din satul Hogineşti unul dintre cele mai importante centre turistice ale țării grație tradițiilor sale olărești, fiindcă Hogineștiul este cunoscut pentru dinastia olarilor și are, de altfel, un simbol propriu: ulciorul de lut, prezent pe emblema, steagul și stema satului.

Sursa: issuu.com

Cuvinte cheie:

Vasile Goncear , meșter , Olar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1842
Populația:
1574 locuitori

Ilenuţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Ilenuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1574 de oameni. Satul Ilenuţa a fost menționat documentar în anul 1842.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.