08 septembrie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 13861
Kozak pentru Moldova – șansă sau eșec
08 septembrie 2018, 15:00 Rubrica vizitatorilor-autori views 13861

Kozak pentru Moldova – șansă sau eșec

Așadar, se apropie întîlnirea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Din fericire, nu e prima și, posibil, nu va fi o întrevedere obișnuită, dar se va desfășura în prezența reprezentantului special al președintelui rus pentru dezvoltarea problemelor comerciale și economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

Cel puțin, despre planurile de participare ale lui Kozak a anunțat analistul politic din regiunea transnistreană Grigori Volovoi într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă.

Potrivit acestuia, Kozak este un negociator cu experiență, care nu doar se va familiariza cu situația, dar, fără îndoială, va face propuneri concrete în privința Transnistriei.

„Ceea ce va propune Kozak va deveni în mare măsură un factor decisiv pentru procesul de negociere. Dar este posibil ca viitoarea întîlnire dintre Dodon și Krasnoselski să fie doar o pregătire pentru discuția cu Kozak. Ei, cel mai probabil, vor discuta nu numai probleme de hidroenergie și ecologie, dar și propuneri care vor fi prezentate la reuniunea celor doi lideri cu Dmitri Kozak", a spus analistul.

În general, viitorul Moldovei, ținînd cont de suveranitatea, independența și integritatea teritorială declarată în Constituție, este imposibil fără participarea Rusiei, mai ales că Moscova este strîns legată de regiunea noastră. Noi sîntem strîns legați și istoricește – Chișinăul, Bălțiul, Benderul, Tiraspolul și alte orașe au obținut aspectul prezent datorită construcției din perioada Imperiului Rus și a URSS.

Pînă la un milion de cetățeni moldoveni lucrează astăzi în Rusia, iar statisticile actualelor relații bilaterale le poate cita orice student al facultății de economie.

Democrația iluzorie, cabalistică pentru noi, de la Chișinău a apropiat Transnistria de Rusia și mai mult. Dar a venit timpul cînd Moldova trebuie să înceteze să mai fie o armă în mîinile Occidentului colectiv și să ajungă la un acord asupra coexistenței sale cu Transnistria, iar acest lucru trebuie făcut cu participarea Rusiei. Poate atunci vom avea șansa de a deveni, cu timpul, a doua Elveție, cu toate consecințele care decurg din aceasta.

Moldova are nevoie de pace și prosperitate, de un nou salt economic, de o schimbare radicală, de o voință de fier și o bună diplomație.

Kozak însă a fost numit de Putin pentru a reprezenta interesele Rusiei, iar acesta este un semn bun pentru noi. Kozak a dus o dată pacea în Caucaz și anume el, cîndva, a dat Chișinăului șansa de a-și chibzui acțiunile.

Atunci nu a fost să fie, acum vremurile sînt diferite, dar, totodată, pline de modalități de rezolvare a problemelor. Doar noi am regretat deja de sute de ori că nu i-am forțat pe politicienii noștri să semneze Memorandumul Kozak acum 15 ani. Și am plătit deja pentru asta cu vîrf și îndesat.

Nicolae Pascaru

Sursa: echo.msk.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
2794 locuitori

Oxentea este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Oxentea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Dubăsari și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Oxentea a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.