Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 mai 2015, 15:02 views 12550
Primul Centru de Sănătate autonom din Moldova a fost redeschis la Peresecina
09 mai 2015, 15:02 views 12550

Primul Centru de Sănătate autonom din Moldova a fost redeschis la Peresecina

Centrul de Sănătate Peresecina a fost inaugurat după renovare capitală. Prima instituție medicală sanitară din Moldova care se află la autonomie economico-financiară non-profit a efectuat renovarea din banii câștigați în cadrul a două proiecte.

În ultimii șapte ani, investițiile s-au ridicat la 1,3 milioane de lei. Banii au fost cheltuiți pentru fortificarea bazei tehnico-materiale a Centrului de Sănătate, termoizolarea fațadei, schimbarea ușilor și geamurilor și schimbarea acoperișului cu scopul conservării energiei termice.

Centrul de Sănătate a atras investiții din Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii Medicale a CNAM – 520 de mii de lei și din bugetul Consiliului raional Orhei – 30 de mii de lei.

„Mulți scriu proiecte, dar puțini le câștigă. Eu am câștigat două proiecte importante pentru reparația capitală a primului și celui de-al doilea etaj, plus reparația acoperișului. Am creat în Centru acele condiții pe care le dorim noi, în care să se simtă bine pacienții noștri", a menționat șeful Centrului de Sănătate, Tudor Levința.

El a recunoscut că mai există probleme cu care se confruntă și ar vrea să le soluționeze. Următorul pas este crearea unui Centru de Fizioterapie. „La etajul doi avem spațiu unde am putea crea un Centru de Fizioterapie și Kinetoterapie. Pentru aceasta am pregătit un proiect și dacă-l vom câștiga, ne vom atinge și acest scop", a continuat Tudor Levința.

La ceremonia de deschidere au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Reprezentantul Ministerului Sănătății a reiterat importanța dezvoltării medicinii primare și rolul medicului de familie. „Dezvoltarea asistenței medicale primare este o prioritate în activitatea sistemului de sănătate, fapt confirmat prin documente de politici aprobate de Guvernul Republicii Moldova. Îmbunătățirea performanței asistenței medicale primare s-a realizat prin delimitarea juridică a acesteia când asistența medicală primară a început să activeze de sine-stătător prin contracte directe încheiate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină", a declarat la deschidere șef adjunct al Direcției asistență medicală primară a Ministerului Sănătății, Luminița Avornic.

La Centrul de Sănătate Peresecina activează cinci echipe ale medicului de familie, care acordă asistenţă medicală primară celor peste 8 mii de locuitori ai satului.

În cadrul ediţiei din 2014 a Galei Premiilor în Sănătate, echipa de la Peresecina a primit trofeul pentru profesionalism şi dedicaţie, la categoria „Cea mai bună echipă a medicului de familie".

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

sanatate , spital , localitati , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
473 locuitori

Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.