Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 martie 2016, 15:03 views 8844
Tradiţia şezătorilor, reînviată la Teleşeu, Orhei
09 martie 2016, 15:03 views 8844

Tradiţia şezătorilor, reînviată la Teleşeu, Orhei

Au peste 70 de ani, dar sunt un exemplu pentru tinerele din satul Teleşeu, raionul Orhei – vorbim despre mai multe bunicuţe, care au decis să devină promotoare active ale tradiţiilor populare, relatează Mesager.

Ele au creat un ansamblu folcloric și au pus la punct un repertoriu cu piese din moși-strămoși. Iar asta nu este totul. Pentru că energia lor este un izvor nesecat, ele au reînviat și tradiția șezătorilor, transformate într-un veritabil dialog al generațiilor. Au cântat şi au dansat ca-n anii tinereţii, au spus snoave şi ghicitori, au cusut și croșetat şi au depănat amintiri.

Elena Ghidiu, meșter popular cu o experiență considerabilă, spune că brodatul și croșetatul sunt nu doar o tradiție care trebuie reînviate, dar și o excelentă terapie.

Primele discipole sunt decise să se dedice acului și aței colorate. Tinerii artişti le-au demonstrat bunicuțelor că ștafeta este în mâini bune.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tradiții , localitati , şezătoare , Orhei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1525
Populaţia:
4184

Căinari este un oraş în raionul Căuşeni, Republica Moldova. Amplasat în partea centrală a republicii, oraşul Căinari este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău, fiind un nod feroviar al Căilor Ferate din Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 4184 oameni. Prima atestare documentară a satului Căinari, datează din anul 1525. Legenda susţine că localitatea a fost întemeiată în apropierea unui mare izvor, deoarece denumirea ei a însemnat la tătarii din Bugeac „izvor mare, clocotitor”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.