Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2017, 17:35 views 7491
A fost odată un artist (Foto, Video)
29 septembrie 2017, 17:35 views 7491

A fost odată un artist (Foto, Video)

La Casa de Cultura din satul Zăicani, raionul Rîșcani, a fost organizată o serată de comemorare a cunoscutului actor de teatru şi cinema Vasile Tabîrță, în cadrul căreia a fost marcată și cea de-a 30-a aniversare a filmului „Tunul de lemn" cu participarea actorului.

La eveniment au fost prezenți oaspeți din toată republica, reprezentanți ai primărilor raionale etc., reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor, colegi de-ai lui Vasile Tăbîrță care nu au putut să lipsească de la eveniment.

Serata de comemorare a regretatului actor, intitulată „A fost odată un artist", face parte din suita de manifestări consacrate aniversării a 30-a a filmului „Tunul de lemn". Printre cei prezenți s-a numărat și actrița Veronica Grigoraș, care a interpretat rolul Mariei, eroina principală a filmului. Actriței îi aparține și inițiativa organizării acestor evenimente.

Reamintim că, timp de 28 de ani (1970-1998), Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Bălţi. Aici a interpretat peste 50 de roluri în spectacolele: „Dragoste din mai" de A. Marinat, „Oameni energici" de V. Sukșin, „Doi morţi vii", „Iorgu de la Sadagura" şi „Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, „Osînda" de I. Puiu, „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale, „Frunza de la urmă" de A. Cibotaru, „Angajare de clovn" de Matei Vişniec etc.

Din 1998 a fost actor la Teatrul Municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale" din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor: rolul central în "SRL Moldovanul" de Nicolae Esinencu, Levi Matei în „Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, părintele din „Jertfe patriotice" după I.L. Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale.

Vasile Tăbîrţă s-a produs în mai multe filme, debutînd în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu „Nu crede ţipătului păsării de noapte". Actorul a devenit celebru graţie rolului bătrînului din „Tunul de lemn" (1986), al ţăranului din „Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă" (1990), al lui moş Ion în „Moş Ion în Cosmos" (1993). Actorul a interpretat roluri de neuitat în filmele „La porțile satanei" (1980); „Fii fericita, Iulia!" (1983); „Floare albastră" (1987); „Corbii prada n-o împart" (1988); „Văleu, Văleu, nu turna" (1991).

Vasile Tăbîrţă a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de Creaţie „Buciumul", din echipa de creaţie a emisiunii televizate „Peştișorul de aur". Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte pentru cîntece de estradă şi scenarii cinematografice. A primit titlul de maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia „Meritul Civic".

Cuvinte cheie:

Rîșcani , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2730 locuitori

Sadova este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Sadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Amplasat în zona Codrilor, satul Sadova este situate la o distanţă de 14 km de oraşul Călăraşi şi la 48 km de Chşinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2730 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sadova datează din anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.