Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 mai 2016, 15:15 views 7079
Expoziție de proiecte eco în raionul Sîngerei
18 mai 2016, 15:15 views 7079

Expoziție de proiecte eco în raionul Sîngerei

Caravana Cazanelor a pornit, astăzi, prin Moldova. În prima zi, evenimentul a avut loc în satul Chişcăreni din raionul Sîngerei.

Zeci de moldoveni au venit să vadă cazangeriile pe biomasă, iar cel mai mult i-au impresionat instalaţiile, care pot fi pornite chiar şi prin internet.

Centralele termice au stîrnit curiozitatea moldovenilor. Unii chiar au decis să conecteze cîteva locuinţe la o cazangerie.

La rîndul lor, producătorii s-au lăudat cu instalaţii de ultima generaţie:

"Este posibilitatea de conectat de internet şi omul de la distanţă dimineaţa plecînd la serviciu să minimalizeze temperatura din casă pentru a face nişte economii."

Satul Chişcăreni, unde s-a desfăşurat evenimentul, nu a fost ales întîmplător pentru organizarea caravanei.

"Este una din localităţile cele mai active din Republica Moldova Şi produc oameni inventivi, care doresc să foloseacă resursele regenerabile", a precizat directorul Agenţiei pentru Efiecienţa Energetică, Mihail Stratan.

Grădiniţa din Chişcăreni utilizează energie electrică produsă de panouri solare, iar liceul este primul din ţară care şi-a instalat cazan pe biomasă acum 10 ani.

"Preţul total a fost 918.000 lei, noi am pus doar fundaţia, care ne-a costat 15.000, fără a fi plătiti pentru cazan", a declarat fostul-director al liceului "Nicolae Casso", Nicolae Spînu.

În curtea liceului sînt instalate şi colectoare solare meşterite de elevi. Spre exemplu, Cătălin este un tînăr pasionat de sectorul eco. Băiatul a confecţionat dintr-un butoi de metal o turbină eoliană, cu ajutorul căreia este iluminată o vagonetă.

"L-am confecţionat, întrucît pentru a te conecta la reţelele Red Nord erau nevoie de 150.000 de lei, iar această instalaţie m-a costat doar 5.000 de lei", a menționat Cătălin Bețivu, participant la concursul "Moldova Eco Energetică 2015".

Pentru promovarea energiei regenerabile, Cătălin a primit duminică şi un premiu bănesc de la un agent economic din Capitală.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

expoziție , ecologie , proiect

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
750 locuitori

Bădragii Vechi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Bădragii Vechi este unicul sat din comună. Satul este aşezat pe malul rîului la o distanță de 24 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 225 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 750 de oameni. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din 13 februarie 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.