Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 iunie 2014, 15:15 views 30169
La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume
Foto: publika.md
02 iunie 2014, 15:15 views 30169

La Pepeni a apărut o plantație a arborilor cu cea mai rapidă creștere din lume

Paulownia, copacul-minune, care creşte cel mai repede, poate fi văzut acum şi în Moldova. Un tînăr din raionul Sîngerei a plantat anul trecut cîteva hectare de puieţi. Arborele a căpătat o imensă popularitate în lume, deoarece este cultivat în special pentru producerea cherestelei şi a biomasei.

Acum un an, Sergiu Cervoneac din satul Pepeni, raionul Sîngerei, a adus din Spania puieţi din specia Paulownia, care au fost plantaţi pe un hectar.

"Rădăcina de Paulownia Clone în Vitro 112 ajunge la adîncimea de pînă la nouă metri. Este o rădăcină pivotantă care singură se duce după apă. Este foarte bună împotriva alunecărilor de teren pe care le avem în Republica Moldova", afirmă bărbatul.

Copacii s-au dovedit a fi rezistenţi la temperaturi scăzute şi secetă, iar în acest an, tînărul a hotărît să extindă plantaţia de Paulownia cu şase hectare.

"Am făcut studiile în străinătate şi am avut colegi care erau implicaţi în energii renovabile. El se foloseşte pentru a obţine biomasă şi cherestea. Pentru biomasă se pun mai mulţi copaci la hectar, la al doilea an de viaţă deja avem o rentabilitate de 50 de tone de biomasă pe an. Din cherestea se primesc cam 200 de cuburi", a mai adăugat el.

Tatăl tînărului este convins că va reuşi să obţină o sursă de energie mai ieftină.

Plantaţia lui Sergiu a devenit o adevărată atracţie pentru locuitorii din Pepeni.

Pe un hectar, sunt plantaţi cîte 620 de copaci, care sunt tăiaţi după cinci ani.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.