Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 februarie 2017, 12:35 views 5735
Peste 250 de copii sunt neşcolarizaţi
21 februarie 2017, 12:35 views 5735

Peste 250 de copii sunt neşcolarizaţi

În primul semestru al anului de studii 2016-2017, din numărul total de 289 de mii 397 de elevi cu vârsta cuprinsă între 7-16 ani, 115 copii nu au fost şcolarizaţi, iar 148 au abandonat studiile, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Mariana Goraș, șefă-adjunctă a Direcției generale învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, susţine că cele mai frecvente cauze ale neșcolarizării și abandonului școlar sunt refuzul părinților de a-și trimite copilul la școală, plecarea cu părinții peste hotare, vagabondajul, starea de sănătate. Potrivit ei, responsabilitatea şcolarizării obligatorie a copiilor cu vârsta de până la 16 ani le revine părinţilor şi altor reprezentanţi legali ai autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întâi şi al doilea.

„În aceste cazuri intervin comisii mixte formate din colaboratori ai poliţiei, reprezentanţi ai organelor locale de specialitate în domeniul învăţământului, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ. Aceste comisii merg pe la casele copiilor care sunt de regulă din familii sărace, din familii monoparentale sau părinţii sunt alcoolici. Copiii sunt lăsaţi pe seama bunicilor sau singuri încearcă să lucreze, iar din aceste considerente, nu merg la şcoală", a precizat Mariana Goraș.

Cei mai mulți copii neșcolarizați sunt din raioanele Ștefan-Vodă, Cahul, Cimișlia, Rezina, Soroca, Telenești, dar și din municipiul Bălți și Chișinău. În raioanele Briceni, Basarabeasca, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Cantemir, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ocnița, Șoldănești și Taraclia sunt școlarizați toți copiii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , copii , elevi , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.