Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 aprilie 2016, 13:00 views 10882
Istorii de succes: Florăreasa și apicultorul din Sîngereii Noi
16 aprilie 2016, 13:00 views 10882

Istorii de succes: Florăreasa și apicultorul din Sîngereii Noi

Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă majoritatea covârșitoare, peste 97 la sută din numărul total al afacerilor din Republica Moldova. 80 din toate aceste afaceri sunt concentrate în zonele urbane, iar satele rămân în umbra dezvoltării economice și se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă. 

Primăria, fiind catalizator în dezvoltarea mediului economic local, trebuie ghidată pe acest drum deloc ușor al „creșterii” afacerilor mici în sate.

„Niciodată nu m-am gândit să fac din asta o afacere”

Lilia Coşmari, locuitoare din comuna Sângereii Noi, o localitate din nordul țării, este mezina familiei, având încă două surori. De mică i-au plăcut florile, iar pervazurile ferestrelor păreau mereu neîncăpătoare. Prima mică seră a creat-o cu șapte ani în urmă.

„Timp de cinci ani am reușit să dezvolt şi să investesc în crearea unei sere moderne. Îmi doream mult o extindere, însă nu reușeam să adun banii necesari, deoarece ne aflăm la peste 100 km de capitală – principala piață de desfacere a florilor. Deplasarea presupune costuri mari, iar veniturile care rămân sunt mici. La un moment dat am ajuns în impas deoarece nu aveam suficiente resurse financiare şi nu vedeam un parcurs pentru creșterea afacerii. În schimb, eram sigură că trebuie să există posibilitatea de a-mi dezvolta afacerea”, relatează Lilia Coşmari, florăreasa din Sângereii Noi.

Viorel Focşa, tot din Sângereii Noi, a primit un stup de albine cadou de la tatăl său la aniversarea de 15 ani. Mai mulți ani la rând a descoperit secretele apiculturii, pe care o practica ca un hobby. Producea miere pentru consumul familiei, pentru a oferi mici cadouri pentru rude şi prieteni.

„Am reușit să înmulțesc stupii, dar de câteva ori, albinele au murit, deoarece eram la etapa de învățare, dar nu aveam nici utilajul necesar. Lucram cu instrumente foarte vechi pe care le găsisem în pod, rămase încă de la bunelul meu. Niciodată nu m-am gândit să fac din asta o afacere”.

„Businessurile pentru primărie sunt precum combustibilul pentru funcționarea unui motor”

Pe lângă faptul că acești doi tineri sunt din aceeași localitate, ei mai au ceva în comun.

„La începutul anului 2015 am fost chemată la primărie pentru a discuta despre dezvoltarea micii mele afaceri”, spune Lilia Coşmari.

Tot de primărie a fost contactat şi Viorel Focşa, care a fost nedumerit, deoarece nu era antreprenor şi nu înțelegea care ar fi rostul participării sale la o discuție despre oportunitățile de dezvoltare pentru businessurile din localitatea de baștină.

Cu multe semne de întrebare, acești mici antreprenori au mers la primărie, alături de peste alte 40 persoane.

„De mai mult timp eram siguri că avem nevoie de o platformă de discuții pentru a dezvolta mediul economic la nivel local. Or, businessurile pentru primărie sunt precum combustibilul pentru funcționarea unui motor. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a venit cu un suport pentru primărie în acest sens şi, în comun, am conceput şi aplicat o strategie de dezvoltare a mediului economic în comună”, spune Valentina Ceauşceac, primara de Sângereii Noi.

Potrivit edilului, la prima întâlnire, participanții au fost informați despre oportunitățile de finanțare a business-urilor mici şi startup-urilor.

„De la această ședință am aflat despre oportunitatea de a coopera cu PCDLI, care mi-a oferit instruiri pe parcursul unui an, ghidare în dezvoltarea afacerii, dar şi un suport financiar în sumă de 5000 USD”, spune Lilia Coşmari.

Ghidarea şi susţinerea – mai preţioase decât banii

Pe parcursul unui an, atât Lilia, cât şi Viorel şi-au înregistrat afacerea, şi-au dublat volumul de producție şi au participat la expoziția internațională „Farmer 2016” unde şi-au promovat produsele.

„Cele două surori şi mama sunt prinse în procesul de producere şi vindere a florilor şi se ocupă de seră, iar eu caut căi strategice de dezvoltare a afacerii, deoarece aceasta a devenit cea mai importantă sursă de venit şi dezvoltare a familiei”, spune Lilia Coşmari.

Antreprenoarea spune că din grantul obținut a cumpărat o seră performantă, ceea ce i-a permis să îşi facă cu totul alte planuri. Acum, ea are o viziune de dezvoltare a acestui sector: „Sunt pe cale să creez o asociație a florarilor în nordul țării pentru ca eu şi alţi crescători de flori din zonă să-şi poată soluționa mai ușor probleme.”

„De asemenea, în curând voi deschide un magazin de flori aici în localitate cu produse specifice: aranjamente florale pentru instituții şi persoane fizice. Toate acestea datorită faptului că pe parcursul unui an, practic, am fost ținută de mână în dezvoltarea mea în calitate de antreprenor”, crede Lilia.

Acesta este şi cazul a încă 36 mici antreprenori din mediul rural, care au beneficiat de granturi şi de asistenţa PNUD.

„Totdeauna spuneam că pentru dezvoltarea afacerii ne lipsesc banii, însă după ce am beneficiat de întreaga gamă de asistenta, am înțeles că ghidarea şi susținerea în realizarea primilor pași, în calitate de antreprenor, este mai prețioasă decât banii”, susțin toți antreprenorii beneficiari ai componentei de dezvoltare economică a PCDLI.

Valentina Ceauşceac, primara de Sângereii Noi, spune că pe teritoriul localității a crescut numărul agenților economici, dar şi contribuțiile la bugetul local.

„În localitate au apărut noi businessuri conduse de femei. Aceste rezultate bucură foarte mult. Cel mai important este că noi deja vedem un parcurs al dezvoltării economice locale”.

Puncte de reper:

  • Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a fost implementat în perioada 2013-2015.
  • În cadrul Componentei Dezvoltare Economică locală a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, în 2015 au fost acordate 38 granturi pentru dezvoltarea de afaceri în mediul rural: pentru 26 femei şi 12 bărbați.
  • Principalele domenii susținute au fost: agricultura, apicultura, zootehnia, alimentație publică, plantarea florilor sezoniere, servicii de croitorie etc.
  • PNUD a oferit instruiri şi consultanță în dezvoltarea afacerilor pentru circa 100 mici antreprenori.
  • Ca urmare a susținerii primite, Lilia Coşmari și încă trei din beneficiarii programului, au obținut granturi și de la Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova oferite dintr-un fond special destinat tinerilor.

Sursa: stirilocale.md

Cuvinte cheie:

business , flori , succes

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
419 locuitori

Tomaiul Nou este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăţica Veche și Tomaiul Nou. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 419 oameni. Satul Tomaiul Nou a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.