Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 mai 2013, 12:41 views 12088
07 mai 2013, 12:41 views 12088

Orașul Taraclia a împlinit 200 de ani de la prima atestare documentară


Foto: moldpres.md

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a participat astăzi la festivitatea consacrată celebrării a 200 de ani de la prima atestare documentară a orașului Taraclia, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au participat Ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, George Panaiotov, alți reprezentați ai corpului diplomatic și ai administrației publice locale.

Premierul interimar Iurie Leancă a felicitat conducerea raionului și orașului Taraclia cu prilejul acestei însemnate sărbători de marcare a 200 ani de la fondarea localității, dar și cu ocazia Hramului Taracliei, sărbătorit tot în această zi.

”Cu acest prilej vă adresez cele mai sincere felicitări, urări de bine, pace, sănătate şi bunăstare fiecărei familii. Iar oraşului Taraclia, la cei 200 de ani ai săi, îi urez un viitor frumos într-o ţară europeană și prosperă Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul interimar a salutat prezența la eveniment a membrilor comunităților bulgărești, dar și a delegației Bulgariei, subliniind că participarea lor la festivitate își va aduce aportul în consolidarea prieteniei dintre popoarele celor două state.

”Prezența Dvs. la acest eveniment reprezintă un exemplu elocvent al faptului că pe parcursul mai multor secole popoarele noastre trăiesc în pace și înțelegere, susținîndu-se reciproc, împărtășind și greutățile și bucuriile”, a spus Iurie Leancă.

Șeful Executivului în exercițiu a menționat că R. Moldova este un stat multietnic, iar deciziile adoptate în ultimii ani la nivel legislativ și normativ asigură condițiile necesare pentru păstrarea și dezvoltarea identității culturale a tuturor etniilor din țara noastră, inclusiv a celei bulgare.

Premierul interimar a specificat că rezultatele obținute, în acest context, se reflectă în dezvoltarea social-economică a raionului Taraclia, care este considerată, în mod justificat, centrul culturii și identității bulgare în Republica Moldova.

Iurie Leancă a precizat că a fost aprobat și este în proces de implementare planul de reorganizare a Universității de Stat din Taraclia ”Grigorie Țamblac”, într-o instituție de nivel regional. Totodată, din bugetul de stat doar în acest an au fost acordate suplimentar circa 2 mln de lei pentru studierea limbii bulgare. În cadrul proiectului IREX-Moldova în cooperare cu USAID, biblioteca raională din Taraclia, inclusiv bibliotecile din Cairaclia, Valea Perjei și Budei au fost dotate cu tehnică modernă de calcul şi conectate la Internet de înaltă calitate. Totodată, este la etapa de finisare reparația Centrului de reanimare și blocul de operații a spitalului raional, pentru care a fost procurat aparataj nou, în valoare totală de 5 mln de lei.

Premierul interimar a mai subliniat că Guvernul monitorizează riguros dezvoltarea Zonelor Economice Libere în orașele Tvardița și Taraclia, implementarea Programului ”PARE 1+1”, realizarea proiectelor pentru asigurarea eficienței energetice în instituțiile bugetare, modernizarea infrastructurii din regiune etc.

Deoarece festivitățile consacrate celebrării a 200 de ani a orașului Taraclia coincid calendaristic cu Sfintele Paști, în acest an, Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a adresat cele mai calde felicitări locuitorilor și cu acest prilej.

Primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, i-a mulțumit Premierului interimar pentru prezență și a subliniat că această zi este una foarte importantă pentru cetățenii de etnie bulgară din Republica Moldova.

”Orașul nostru are un trecut trist. 200 ani în urmă strămoșii noștri au fost nevoiți să lase locurile natale și să emigreze în Bugeac. Bulgarii au muncit mult pentru a face acest meleag frumos. Totodată, trebuie să recunoaștem cu dreptate că acum 200 de ani bulgarii și găgăuzii au avut norocul fericit să obțină salvare, adăpost și o viață demnă în Moldova. Astăzi, îi exprimăm recunoștință și urări de prosperare și progres poporului R. Moldova”, a spus Serghei Filipov.

Celebrarea celor 200 de ani de la prima atestare documentară a orașului Taraclia a continuat cu diverse manifestări și evenimente festive cu participarea locuitorilor orașului și a numeroșilor oaspeți.

Cuvinte cheie:

aniversarea , localitati , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.