Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 iulie 2022, 15:00 views 13382
05 iulie 2022, 15:00 views 13382

Telenești – la 411 de ani

Ţinutul care a devenit vatra satului Teleneşti a fost populat din cele mai vechi timpuri. Conform legendei numele localităţii vine de la Telea, fiul unui boier din partea locului care s-ar fi înecat într-o baltă.

De aici şi numele localităţii – Teleneşti. Prima atestare documentară certă a Teleneştilor, sat aşezat pe malul rîului Ciulucul Mic, datează din anul 1611. Teleneşti era un sat de răzeşi, fiecare dintre aceştia avînd cotă-parte în ţarină, pădure, ape şi dreptul de a le vinde. Începînd cu anul 1673, marele vistiernic Iordache Cantacuzino cumpără de la răzeşi părţi din satul Teleneşti, devenind după 12 ani proprietarul celei mai mari părţi a moşiei.

În anul 1796, prin hrisovul domnitorului Alexandru Ioan Callimachi, Teleneşti, aflat pe moşia Ralucăi Mavrocordat, devine tîrg cu 6 iarmaroace pe an. Pentru a stimula dezvoltarea tîrgului, au fost acordate înlesniri străinilor (evrei, armeni, ruşi lipoveni) care aveau să se stabilească în localitate. După 1812, Raluca Mavrocordat vinde moşia pitarului Teodosiu, plecînd peste Prut. Aşa Teleneştii ajung să fie moşteniţi în familia Teodosiu. Cu timpul tîrgul Teleneşti se dezvoltă, astfel încît la sfîrşitul secolului al XIX-lea în tîrg erau 50 de dughene, 563 case şi curtea mareşalului nobilimii din provincie Mihail Feudosiu (Teodosie).

Biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în Teleneşti în secolul al XVIII-lea. Către anul 1815 această biserică din lemn ajunse în stare deplorabilă şi locuitorii îşi doreau o altă biserică cu temelie de piatră. În anul 1833 începe construcţia unei noi biserici din piatră cu cupolă rotundă în formă tradiţională şi catapeteasmă din lemn, care a fost finisată în anul 1842.

La începutul secolului XX tîrgul Teleneşti devine centru comercial important. Aici funcționau întreprinderi mici meșteșugărești și comerciale, moară cu aburi, școală primară, spital, farmacie, bibliotecă. Din 1925 Teleneşti devine centru de plasă în judeţul Orhei. În plasa Teleneşti intrau 45 de sate. După cel de al doilea război mondial Telenești a fost centru raional de trei ori. În anii 60-80 ai secolului XX la Teleneşti a fost deschisă o fabrică de brînzeturi și unt, fabrica de cărămidă, o coloană auto, un complex zootehnic.

Astăzi Teleneşti este centrul administrativ al raionului Teleneşti,  cu o populație de circa 7000 oameni.

Cuvinte cheie:

Telenești , localitati

Comentarii

 (1)
  • #1 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Ce istorie interesanta au localitatile noastre, va rugam sa continuati aceasta rubrica. Prin ea cunoastem istoria plaiului nostru.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1691
Populația:
833 locuitori

Cucioaia este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 20 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 833 de oameni. Satul Cucioaia a fost menționat documentar în anul 1691.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.