Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 august 2018, 16:35 views 8482
Bomba ecologică de la Trușeni, în vizorul Procuraturii Generale
08 august 2018, 16:35 views 8482

Bomba ecologică de la Trușeni, în vizorul Procuraturii Generale

Gunoiștea ilegală de pe teritoriul comunei Trușeni, care prezintă o adevărată bombă ecologică pentru rîul Bîc, va ajunge și în vizorul Procuraturii Generale.

Într-un demers semnat de primarul interimar Ruslan Codreanu, către Procuratura Generală, se menţionează că „anumite persoane fizice / juridice gestionează depozitul pentru deşeuri din construcţii şi demolări, în mod abuziv şi neautorizat, creînd astfel o adevărată bombă ecologică pe teritoriul municipiului Chişinău. Pe această platformă se depozitează şi alte deşeuri care fac parte din fluxul periculoase şi anume anvelope uzate, deşeuri din azbest, deşeuri de membrane bituminoase, uleiuri uzate".

În altă ordine de idei, în adresarea către Procuratura Generală se relatează că gunoiştea nu este la evidenţa organelor de protecţie a mediului şi există riscul major ca să fie poluat rîul Bîc.

„În apropierea acestui sector sînt construite două prize de apă subterane – Priza de apă „Petricani" şi Priza de apă „Ghidighici". Structura geologică a terenurilor din zonă este constituită din calcare recifale permeabile, care constituie rocile magazin ale orizonturilor acvifere Sarmaţianul Mediu şi Sarmaţianul Superior, care alimentează prizele de apă respective şi care se răspîndesc pînă la sudul republicii şi constituie sursă de alimentare centralizată cu apă potabilă pentru localităţile din centrul şi sudul ţării", se subliniază în demersul Primăriei municipiului Chişinău. De asemenea, primarul general afirmă că există informaţii precum că anumite persoane percep în mod ilegal taxe de la cei care depozitează deşeurile pe această platformă.

În context, primarul interimar solicită Procuraturii Generale a Republicii Moldova examinarea cazului şi sancţionarea persoanelor vinovate, precum şi intervenţia organelor de drept pentru a sista activităţile de depozitare a deşeurilor în zonă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Procuratura Generală , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.