Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 decembrie 2015, 14:33 views 10442
45 de ani închinaţi dansului popular
25 decembrie 2015, 14:33 views 10442

45 de ani închinaţi dansului popular

Sâmbătă căminul de cultură din Suhuluceni a fost arhiplin de la amiază până seara târziu. S-a cântat şi s-a dansat, au răsunat multe felicitări şi urări în cadrul seratei de creaţie a maestrului Valeriu Diacenco, unul din cei mai cunoscuți coregrafi din regiunea Orhei, conducătorul artistic al ansamblului de dansatori "Rotunda" din localitatea respectivă, dar și al ansamblurilor din mai multe localități din raioanele Orhei și Telenești.

Serata de creație a fost prilejuită de aniversarea de 62 ani a maestrului și 45 de ani de activitate profesională. În fața publicului au evoluat 8 colective cu peste 30 de dansuri populare originale.

Despre omagiat au vorbit 15 conducători artistici și coregrafi din Chișinău, Cimișlia, Bălți, Soroca, Hâncești și alte localități din țară, care au remarcat, că nici un dans nu s-a repetat, unele fiind o surpriză chiar şi pentru specialişti.

"Am rămas întotdeauna impresionați de hărnicia maestrului Diacenco, pentru că reușește să lucreze cu atâta lume din această zonă folclorică, molipsind-o de patima dansului popular. Avem mulți coregrafi în țară, dar puţini au reușit, aidoma lui Valeriu Diacenco, să închege atâtea colective de tineri dansatori și să ducă faima dansului popular dincolo de hotarele țării", a menţionat pentru CUVÂNTUL Antip Țarălungă, președintele Uniunii Coregrafilor din Republica Moldova.

Andrei Midoni, conducătorul artistic al ansamblului "Poiana Codrului" de la Centrul de Cultură Telenești, ne-a spus că au venit să-l susțină pe Valeriu Diacenco la această aniversare, care coincide cu atingerea vârstei de pensionare. "Maestrul Valeriu Diacenco a făcut din meserie un cult. Poporul nostru a rezistat tuturor intemperiilor prin cultură, iar cultura este făcută nu de cinovnici, dar de oameni cu suflet mare, adevăraţi profesionişti precum este Valeriu Diacenco. Sper că nu-şi va întrerupe legătura sa de suflet cu dansul popular, deoarece este nevoie de bogata sa experienţă", a remarcat dl Midoni.

Mihai Curchi, primarul de Suhuluceni a spus, că acum 40 de ani, fiind conducător al gospodăriei agricole din localitate, l-a convins pe Valeriu Diacenco să vină în sat pentru a conduce un cerc de dans popular, acum ansamblul "Rotunda". "Atunci i-am promis că va avea tot sprijinul nostru. Ne-am ținut de cuvânt. Dar nu prea speram că dumnealui va rămâne la Suhuluceni pe totdeauna. Împreună cu dna Tamara au format o familie-model. Iar ansamblul "Rotunda" toți acești ani a fost unul din cele mai apreciate în raion şi nu numai", a menţionat primarul.

În imagine: Florile şi cuvintele de recunoştinţă din partea fiicei Elena, care a ieşit în scenă împreună cu nepoţica iubită, i-au întregit clipele de vârf maestrului Valeriu Diacenco

Sursa: www.cuvintul.md

Cuvinte cheie:

Dansuri , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1067 locuitori

Văscăuți este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţil Octiabriscoe și Făgădău. Localitatea Văscăuți este situată la distanța de 34 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1067 locuitori. Prima atestare a satului Văscăuți din ținutul Soroca datează din anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.