Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 mai 2014, 11:02 views 17663
Conacul boieresc din Temeleuţi riscă să dispară
Foto: trm.md
20 mai 2014, 11:02 views 17663

Conacul boieresc din Temeleuţi riscă să dispară

Conacul boierului Meleghi din satul Temeleuţi, raionul Floreşti este unul din monumentele istorice care riscă să dispară, dacă nu va fi restaurat. Pereţii clădirii în două nivele şi subsolul mai sunt încă în stare cît de cît bună, fapt ce ar permite reconstrucţia clădirii în parametrii originali. Totodată, s-a păstrat extrem de bine şi utilajul morii, la care se producea făina de grîu şi porumb pe timpul boierului.

Conacul a fost construit de boier la începutul secolului XX. În anii 1903-1908, a fost înființat și un parc de 3,8 hectare, în care creșteau mai mult de 50 de specii de copaci și arbuști. 40 dintre acestea erau specii exotice aduse din Canada, America și Caucaz. Din arborii seculari ai parcului au rămas puțini pînă astăzi. Au crescut multe specii invazive, luînd locul celor decorative.

Parcul ce înconjura conacul era format din specii de arbori pe care, pe atunci, își puteau permite să-i planteze doar pe lîngă conacele boierești construite de arhitecți străini. Se presupune că boierul obișnuia să aducă puiet de arbori din țările în care călătorea.

Conacul deținea un complex de clădiri. Avea reședință de iarnă și de vară. Odată cu venirea sovieticilor în Basarabia, clădirile conacului au fost demolate. S-a păstrat doar clădirea bucătăriei, care a servit ca bloc administrativ pentru gospodăria agricolă din localitate. Apoi a fost transformată în școală și, în cele din urmă, în muzeul satului.

O mare parte din gardul din fontă ce înconjura altădată conacul a fost furat, ceea ce permite accesul pe teritoriul parcului. La fel, și clădirea rămasă a fost devastată, fiind sustrase ușile, ferestrele, podelele, unele elemente ale acoperișului. Aceasta a dus la degradarea construcției, iar din cauza ploilor au fost avariate planșeele.

Autoritățile locale au un plan de restabilire a parcului dendrologic, pentru care au elaborat și un proiect. Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor se ridică la un milion de lei, iar cererea pentru susținerea financiară a proiectului a fost depusă la Fondul Ecologic Național.

Moara boierului Meleghi, ce funcționează perfect și astăzi, ar fi unica cu un astfel de utilaj în Republica Moldova. Pe timpul boierului, aceasta funcționa pe bază de păcură, iar astăzi - cu ajutorul unui motor electric.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , Moldova , localitati , istoria , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1640
Populația:
916 locuitori

Ordăşei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ordăşei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de oraşul Teleneşti şi la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916 oameni. Satul Ordășei a fost menționat documentar în anul 1640.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.