Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 octombrie 2017, 17:00 views 6231
Un muzeu al pâinii ar putea apărea la Petrești
12 octombrie 2017, 17:00 views 6231

Un muzeu al pâinii ar putea apărea la Petrești

"Creștem pîine, avem locuri frumoase, de ce să nu facem un festival al pîinii, un muzeu care să ne reprezinte satul?", a declarat Nina Movileanu, conducătoarea unei gospodării agricole din Petrești, care și-a propus să deschidă un astfel de muzeu în sat.

Dânsa a ochit deja și locul potrivit: chiar la intrarea în sat dinspre traseul Ungheni-Sculeni, pe un teren unde se află o nucărie.

Despre planurile ei Nina Movileanu a vorbit în cadrul mesei rotunde "Oportunităţi de dezvoltare a activităţilor turistice în raionul Ungheni", organizată cu prilejul Zilei internaționale a turismului, pe 27 septembrie curent.

Prezentă la eveniment, Svetlana Lazăr, președinta Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, s-a declarat impresionată de idee.

"Ne dorim foarte mult ca această idee să fie realizată, iar la Petrești să fie deschis un muzeu al pâini, mai ales că am descoperit-o pe Nina Movileanu în cadrul unui curs de dezvoltare a turismului rural. Este un fermier cu sute de hectare cu grâne, care-și dorește un muzeu al pâinii. Avem ce arăta, căci la compartimentul pâine de ritual suntem unicii în lume. E o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm", a mai spus dânsa, subliniind că e o idee reală, ce poate fi implementată.

"Mi-am dorit dintotdeauna să scoatem în evidență satul și oamenii lui. Avem multe persoane talentate: brutari, meșteșugari, gospodari extraordinari, care au ce arăta și care ne-ar putea duce faima", a accentuat și Nina Movileanu. Dânsa a mai spus că, pe lângă muzeul pâinii, ar putea fi organizat și un festival al pâinii, în organizarea căruia ar fi implicate mai multe localități.

Deja a fost depusă o cerere la primărie, pentru a i se acorda dreptul de a deschide un muzeu al satului pe terenul, unde se află nucăria.

"Susțin acest proiect și sunt deschis de a dezvolta o astfel de inițiativă frumoasă", a declarat, la rândul său, primarul de Petrești, Serghei Gorea. Unde mai pui că, potrivit dânsului, orice teren public fără supraveghere este transformat în gunoiște neautorizată. "Doamne ajuta la astfel de idei", a accentuat oficialul.

Decizia finală, însă, urmează să fie luată de Consiliul local Petrești.

Sursa: expresul.md

Cuvinte cheie:

muzeu , pîine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.