Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 mai 2016, 12:15 views 7792
Primul muzeu al tehnicii agricole va fi deschis în satul Pîrlița
14 mai 2016, 12:15 views 7792

Primul muzeu al tehnicii agricole va fi deschis în satul Pîrlița

Un muzeu al tehnicii agricole va apărea, în acest an, la Pîrlița. Va fi primul muzeu de acest gen din Republica Moldova.

"Fiind în Europa, am văzut numeroase muzee de mașini vechi, de utilaje agricole, unde oamenii au posibilitatea să ia cunoștință de istoria strămoșilor. Cu ce este bogată și puternică o națiune? Cu trecutul său", a menționat Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din Republica Moldova, directorul SRL "Agrosfera" din Pîrlița, inițiatorul acestui muzeu.

Potrivit dînsului, aici se vor regăsi utilaje agricole din toate timpurile, începînd cu cotiugi și boroane de lemn și terminînd cu tehnică mult mai modernă. "Vom aduna utilaje și tehnică agricolă din tot raionul, chiar și din republică", a specificat Nicanor Buzovoi.

Potrivit expresul.com, inițierea și amenajarea muzeului respectiv se datorează unui proiect ambițios, "Dezvoltarea activității non-agricole în localitățile rurale din raionul Ungheni", finanțat de Programul de Asistență a Poloniei prin Fundația Pădurii "Romincka".

"Acest proiect reprezintă a doua etapă a primului proiect realizat la Ungheni, privind identificarea potențialului turistic din raion, în cadrul căruia a fost construită o terasă, un traseu interior în Rezervația "Plaiul fagului". Ne bucurăm că are continuitate", a menționat și Ludmila Ursatiev, coordonator de proiect la Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană – ADRIEU.

Ulterior, va fi renovată și așa-numita casă a lui Bodiul din Rezervația "Plaiul Fagului", va fi construită o piață țărănească la Sculeni. "Toate aceste obiective vor crea precondiții pentru inițierea unui itinerar turistic, pentru o viitoare conectare transfrontalieră spre județul Iași, dar și spre raionul Călărași, celebru prin mănăstirile sale", a mai spus Ludmila Ursatiev.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

tehnica , agricultura , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
2125 locuitori

Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.