Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 septembrie 2012, 14:34 views 10395
24 septembrie 2012, 14:34 views 10395

Festivalul Ziua Daciei ajuns la a 7-a ediție

Muzica folclorică, dansuri tradiționale, lupte demonstrative și nu în ultimul rînd bucate moldovesnești, toate acestea prezente la cea de-a 7-a ediție a festivalului Ziua Daciei. Gazda acestei ediții a fost satul Rogojeni, r-ul Soldanesti.

Ideea festivalului a fost promovarea culturii dacice prezentă și astăzi în muzică, literatură, legende și discipline de luptă.

La acest eveniment au particpat și reprezentanții Federației de Luptă Națională Voievod cu un program divers care a inclus lupte istorice demonstrative, precum și  competiții specifice acelei epoci , aruncarea buzduganului și a suliței, trînta.

Orgаnizatorii acestui eveniment și-au propus ca în fiecare an să desfășoare acest festival cu scopul de a promova cultul și spiritul dacilor, de a oferi mai multe informații tinerilor despre originea neamului nostru. Ziua de 23 septembrie nu este deloc întîmplătoare, căci coincide cu data încoronării regilor daci.  Pentru prima oară Festivalul Ziua Daciei a fost orgаnizat de Asociația Tezaurul Daciei din Iași. Primele două ediții au avut loc la Criuleni și Căușeni, de la a treia ediție festivalul se petrece la Rogojeni.  

Festivalul a trezit un interes deosebit nu doar în rîndul localinicilor din satul Rogojeni dar și persoanelor din alte localități care au venit pentru a urmări această sărbătoare în stil dacic.  

Evenimentul a fost susținut de autoritățile locale din Rogojeni și viceministrul Tineretului și Sportului Octavian Bodișteanu, care a întocmit programul festivalului.

   

 

   

   

   

 

Cuvinte cheie:

moldovenii , Moldova , folclor , lupta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
4497 locuitori

Budeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Văduleni și Budeşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4497 de oameni. Satul Budești a fost menționat documentar în anul 1455.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.