Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 mai 2016, 11:05 Învăţam tradiţii vestimentare views 10150
Depuneri de flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
10 mai 2016, 11:05 Învăţam tradiţii vestimentare views 10150

Depuneri de flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

Depuneri de flori au avut loc astăzi, 9 mai, şi la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni", acolo unde s-au dat cele mai sângeroase lupte în timpul operaţiunii Iaşi - Chişinău. Deşi de atunci au trecut mai mult de 70 de ani, oamenii care au venit să comemoreze victimile războiului, spun că rănile încă nu s-au cicatrizat.

Situat pe malul drept al râului Nistru, Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni" a fost ridicat la peste 40 kilometri distanță de Chișinău în memoria ostașilor care au căzut pe câmpul de luptă în 1944, în cadrul operațiunii Iași - Chișinău. Potrivit istoricilor, luptele de la Șerpeni au fost unele dintre cele mai sângeroase, unde și-au pierdut viața peste 11 mii de oameni.

Sute de oameni au venit pe parcursul zilei pentru a depune flori în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă. Potrivit primarului, niciunul dintre veteranii din localitate nu mai este în viaţă.

În aprilie 1944 trupele frontului III ucrainean au forţat râul Nistru, creând pe malul drept o serie de capete de pod. După o sută de zile de lupte, pe 18 august, pentru a induce în eroare trupele germane, comandamentul sovietic a ordonat trecerea la ofensivă a unităţilor aflate pe capul de pod Şerpeni, atrăgând asupra sa focul artileriei germane.

Câteva zile mai târziu, la 24 august 1944 a fost eliberat oraşul Chişinău.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Şerpeni , Ziua Victoriei , flori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.