Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 decembrie 2014, 10:39 views 26576
Micul Paris din Corjeuți
06 decembrie 2014, 10:39 views 26576

Micul Paris din Corjeuți

Sărăcia şi depopularea sunt o constantă a multor sate de peste Prut. Dar nu a tuturor. Un exemplu special este la Corjeuţi, raionul Briceni, undeva în nordul Republicii Moldova. Mii de localnici muncesc în Franţa, iar cu banii câştigaţi acolo au schimbat faţa satului natal. Așa începe un reportaj realizat de postul de televiziune Digi24 din România, transmite UNIMEDIA.

La 250 de kilometri distanţă de Chişinău, mergând spre nord, satul Corjeuţi răsare parcă dintr-o altă lume. În total sunt peste 10.000 de suflete şi din fiecare casă e cineva plecat la muncă peste hotare. Mai ales în Franţa. De aceea şi singura cursă din Moldova spre Paris pleacă de aici.

„Lumea are posibilitatea cu paşapoartele biometrice să meargă cine vrea, săptămânal, în toată miercurea de aici mergem la Paris. (Reporter: Şi aveţi mulţi pasageri?) Foarte mulţi şi sunt foarte mulţumiţi", spune Iova Chitic, șofer de microbuz.

Atât de mulţumiţi, că au vrut acasă ceva din Franţa.

Mai mult de 3.000 de localnici lucrează încă din anii 90 în Franţa, astfel încât şi-au construit şi acasă o replică a celui mai important simbol parizian.

Replica Turnului Eiffel este vecina unui restaurant cu specific franțuzesc, decorat cu vederi tematice.

„Ideea a pornit de la aceea ca să aducă Parisul mai aproape de cei dragi, deoarece la noi multă populaţie se află la Paris, în Franţa, şi de aceea au încercat să aducă şi valorile şi culturile franceze la noi în sat", explică Natalia Stâncan, administratorul restaurantului.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Moldova , localitati , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1440 locuitori

Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.