Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2015, 16:07 views 8285
Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost lansat
02 octombrie 2015, 16:07 views 8285

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost lansat

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnesti, raionul Cahul, reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, a fost inaugurat. La evenimentul de lansare a sistemului renovat au participat Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit, vicepreședinta Corporației Provocările Mileniului Nancy Lee, viceministrul agriculturii Vlad Loghin, autorități locale, fermieri și locuitorii comunităților Cucoara, Chircani, Zîrnești și Paicu.

Sistemul de irigare Chircani-Zîrnești a fost construit în anii 60 ai secolului trecut, iar din 1998 acesta nu funcționează. Nici canalele de drenaj, care sunt în aria acestui sistem, nu au mai fost curățite de mai bine de 20 de ani.

La reconstrucția sistemului este utilizată o abordare noua pentru sectorul de irigare din Republica Moldova bazată pe module sau sub-sisteme de irigare, fiecare fiind independent unul fața de altul, dotat cu unitatea de pompare proprie ce poate deservi o suprafață de circa 160-350 ha.

Construcția modulară a sistemului de irigare pe rîul Prut este unică pentru Republica Moldova și le va permite fermierilor să reducă costurile de energie, să minimizeze riscurile în cazul unor accidente de rețea, dar și să gestioneze mult mai simplu unitatea de pompare.

Lucrările de reconstrucție ale sistemului de irigare au prevăzut construcția a 10 module de irigare care includ instalarea a 29 de pompe, instalarea echipamentului electro-mecanic modern, a prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă cu o lungime totală de peste 80 km cu un termen de exploatare de 50-70 ani, montarea hidranților etc.

Noul sistem le va permite fermierilor să irige în funcție de necesitate, să reducă costurile de menținere și practic să excludă pierderile de apă din rețea. După reconstrucția sistemului de irigare, circa 2 615 de hectare de teren agricol are acces la irigare.

De asemenea, au fost reabilitate și canalele de drenaj care au o lungime de peste 118 km și deservesc pe o suprafață de peste 4.600 de hectare.

Adițional reconstrucției sistemului de irigare, Programul Compact a construit în zona sistemului circa 20 de km de drum pentru a facilita accesul agricultorilor la cîmpuri și la stațiile de pompare.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

sistem , lansare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
4856 locuitori

Sturzovca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Sturzovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Glodeni și la 157 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4856 de oameni. Satul Sturzovca a fost menționat documentar în 1852 cu numele Sturzești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.