Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 mai 2019, 16:40 Personalităţi ale cinematografiei views 4178
În satul Seseni se păstrează atent memoria detașamentului de partizani
28 mai 2019, 16:40 Personalităţi ale cinematografiei views 4178

În satul Seseni se păstrează atent memoria detașamentului de partizani "Jurnalist"

În satul Seseni din raionul Călărași, se păstrează atent memoria detașamentului de partizani "Jurnalist", care a activat în primăvara anului 1944 în Codrii moldovenești.

Acest fapt, potrivit rezultatelor unei investigații jurnalistice, a fost declarat de autoarea emisiunii "Mecanismul de acțiune" pe canalul NTV-Moldova, Elena Levițkaia-Pahomova, transmite Noi.md.

Memorialul partizanilor sovietici care au căzut în lupta împotriva fascismului în Codrii Moldovei în primăvara anului 1944, precum și a locuitorilor din regiune care au murit în Marele Război pentru apărarea Patriei din 1941-1945, a fost instalat în centrul satului. El a fost reconstruit la inițiativa asociației obștești SPE "Vece" cu sprijinul financiar al guvernului regiunii Volgograd din Federația Rusă și al comunei Seseni în 2013.

Elena Levițkaia-Pahomova a remarcat faptul că satul Seseni este un exemplu de atitudine rațională față de istorie, deoarece, alături de Memorialul eroilor care au murit în timpul Marelui Război pentru apărarea Patriei și veteranilor Marelui Război pentru apărarea Patriei, există un alt Memorial al victimelor represiunii staliniste. "Aceasta, de asemenea, este una din paginile istoriei noastre. Și nimeni nu o va refuza. Precum nimeni nu va încălca memoria Marelui Război pentru apărarea Patriei ", a spus vestita jurnalistă.

Ea a menționat că Memorialul partizanilor sovietici care au căzut în luptele împotriva fascismului din Codrii Moldovei în primăvara anului 1944 a apărut la Seseni în anii '60 ai secolului trecut, cînd aici din Codri au fost transferate osemintele partizanilor din detașamentul "Jurnalist", comandatul căruia a fost Gheorghe Smilevski.

Așa cum ne-a spus directorul muzeului de istorie locală din satul Seseni, Eleanora Nazaria, în satul se onorează memoria partizanilor. "Toți îi respectă, își amintesc de ei. Există rude care vin aici în fiecare an pe 9 mai pentru a depune flori", a menționat ea.

Un grup de partizani a aterizat aici în 1944. Erau 11 persoane, inclusiv două fete Claudia Cricunenco din Don și Valentina Maximova din Altai. La aterizare, a murit traducătorul Nicolai Costea. Astfel, a rămas doar o duzină de persoane curajoase.

Așa cum se menționează în arhiva Ministerului Apărării al URSS, la 17 martie 1944, gruparea partizană "Jurnalist" și comandantul său, Gheorghe Smilevski, a fost aruncată din avion într-o zonă forestieră la vest de Orhei a RSS moldovenească.

După aterizare, partizanii au luptat cu detașamentul poliției timp de 6 ore, ucigînd pînă la 20 de soldați și polițiști. Profitînd de întuneric, au reușit fără nici o pierdere să scape de sub urmărire. Detașamentul a menținut un contact regulat cu sediul mișcării partizane, raportînd informații valoroase despre concentrarea trupelor inamice, construirea de linii defensive și traversări pe rîuri în zona operațiunilor detașamentului.

Locuitorii din zonă au început să se alăture activ acestui detașament partizan. Unii au fugit de la munca forțată a românilor și germanilor, în timp ce alții nu au vrut să intre în armata română. Oamenii au devenit partizani pentru că voiau să-și elibereze satul, țara, au luptat pentru asta. Practic, partizani deveneau tinerii de 20-22 ani, toți sătenii ajutau detașamentul. Timp de cîteva luni, unitatea de gherilă "Jurnalist" a transmis cu succes "Marelui Pămînt" informații valoroase care erau extrem de necesare, deoarece Armata Roșie se pregătea de atac. În acest raion erau concentrate principalele forțe ale forțe româno-germane.

Detașamentul "Jurnalist" a luat de la fasciști un grup mare de prizonieri, a explodat podul și 36 km de cale ferată care lega frontul cu spatele inamicului. Pe 16 aprilie a început lupta decisivă. Detașamentul a fost înconjurat. În luptă au fost ucise 11 persoane, inclusiv comandantul Gheorghe Smilevski și Valentina Maximova. Corpul ei a fost descoperit mai tîrziu carbonizat. A fost arsă deja fiind moartă. Numai 23 de partizani au reusit să treaca linia frontului. Cei capturați de români și germani –erau împușcați. Membrii familiilor partizanilor erau torturați și nimiciți: mame, soții și copii.

"Pentru Seseni, aceasta nu este o istorie abstractă, ci istoria satului lor, a strămoșilor lor. Elevii și copiii din grădiniță merg activ la muzeu. În sat nu a existat niciodată dorința de a închide muzeul. Monumentele nu vor fi demolate. Ei doresc să restaureze un alt monument al mișcării partizane - parcarea detașamentului partizan, care se află la cîțiva kilometri de sat.

În satul Sesena se apără cu grijă memoria a 10 curajoși din mișcarea partizană, căruia i s-au alăturat 80 de localnici. Toți au făcut parte din detașamentul "Jurnalist", care a fost ajutat activ de locuitorii satelor din apropiere, ai căror descendenți prețuiesc memoria strămoșilor lor eroici", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Călărași , memorie , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
410 locuitori

Cîmpul Drept este un sat din cadrul comunei Sărăţica Nouă, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 410 oameni. Satul Cîmpul Drept a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.