Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
La Tabăra de Vară ENERGEL copiii sunt învățați să producă energie electrică de la soare și vânt
Foto: provincial.md

La Tabăra de Vară ENERGEL copiii sunt învățați să producă energie electrică de la soare și vânt

Peste 30 de copii din comunitățile beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă, etapa a II, profită de un sejur la Tabăra de Vară ENERGEL (ediția a IV-a), organizată, în perioada 6 – 17 iunie curent, de Agenția pentru Eficientă Energetică (AEE) și Proiectul Energie și Biomasă în satul Răculeşti, raionul Criuleni.

Ieri tabăra a fost vizitată de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova Pirkka Tapiola, și reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dafina Gercheva, care s-au familiarizat cu activitățile organizate pentru tineri.Potrivit lui Mihai Stratan, directorul AEE, pe parcursul celor 10 zile, copiii sunt învățați să producă energie electrică de la soare și vânt, testează calitatea biocombustibilului cu care vor fi încălzite scoliile și grădinițele din comunitățile lor. "Programul de odihnă mai presupune elaborarea și montarea unor spectacole tematice de promovare a energiei regenerabile, unde copiii sunt și actori, și regizori", a specificat Mihai Stratan.

Valeriu Triboi a menționat că Ministerul Economiei, alături de partenerii europeni și colegii de la Ministerul Educației, a fost un susținător înflăcărat al ideii de a studia în școli cursul de energie regenerabilă și eficientă energetică, deoarece copiii sunt cea mai convingătoare și eficientă echipă de promovarea a proiectului dat în societate.

În opinia lui Pirkka Tapiola, atragerea tinerilor în proiectele energetice este foarte importantă deoarece soluționarea problemelor securității energetice a oricărei țări va duce într-un final la depășirea situațiilor de criză provocate de încălzirea globală, diminuarea rezervelor de apă potabilă, etc. "Este foarte important că în procesul de implementarea a proiectelor energetice să atragem o atenție sporită aspectului ecologic. Mă bucură că aceste aspecte au fost prezente practic în toate proiectele prezentate astăzi aici de tinerii inventatori", a spus șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova.

La rândul său, reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dafina Gercheva, a salutat organizarea taberei de vară, accentuând faptul că proiectele prezentate de participanți merită toată atenția, iar unele dintre ele dreptul de a fi implementate. "Mă bucură faptul că această tabără a devenit o platformă de prezentare și punere în discuție a unor proiecte inedite în domeniul energiei regenerabile. Și mai important, în opinia mea, este faptul că aceste proiecte sunt elaborate de tineri", a accentuat Dafina Gercheva.

Tabăra de vară ENERGEL este parte a Inițiativei Educaționale de promovare a energiei regenerabile şi eficienței energetice demarată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova" în comunitățile în care instalează centrale termice pe biomasă. Pe perioada de realizare a primei etape de proiect (2011-2014), circa 19.000 de copii au învățat în școli cursul de regenerabile şi eficientă energetică.

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă, Centrul Republican pentru Copii și Tineret "Gutta-Club" și Agenția pentru Eficientă Energetică.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

proiect , copii , vara , tabără , energie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
457 locuitori

Rumeanţev este un sat din cadrul comunei Doina, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 457 de oameni. Satul Rumeanțev a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.