Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iulie 2019, 15:25 Construcţia casei views 4418
În ce sat din Moldova se găsesc cei mai mulți descendenți ai subteranului și partizanilor?
24 iulie 2019, 15:25 Construcţia casei views 4418

În ce sat din Moldova se găsesc cei mai mulți descendenți ai subteranului și partizanilor?

Cea mai mare concentrație a urmașilor activiștilor în ilegalitate și partizanilor în țara noastră este înregistrată în satul Elizavetovca, raionul Dondușeni.

Acest lucru a fost relatat de către vestita prezentatoare TV Elena Levițkaia-Pahomova în cadrul emisiunii de autor „Mehanizm deistvia" de pe postul de televiziune NTV Moldova care a dedicat acestui sat o emisiune separată, trasmite Noi.md.

Ea a menționat că Elizavetovca constituie încă o confirmare a faptului că în Moldova pe timpul războiului a existat o mișcare de partizani, și una subterană.

Actualul primar al comunei Elizavetovca Valeriu Micișin este fiul unui activist în ilegalitate. Tatăl său a fost activist al organizației comsomoliste a satului în anii 30 ai secolului trecut. Membrii acestei organizații subterane erau antrenați în distribuirea foilor volante, prin intermediul cărora le povesteau oamenilor adevărul despre ocupanții români. Organizația ilegală a fost atît comsomolistă, cît și de partid. Atunci cînd membrii organizației primeau însărcinări, ei mergeau în județul Soroca, de unde luau foile. Mergeau pe jos, deși erau 50 de km de drum.

În muzeul local pe un loc de onoare stau atîrnate fotografiile activiștilor în ilegalitate pe care practic fiecare localnic poate să-și găsească rudele. Unele dintre ele făceau parte din organizația subterană în perioada interbelică, pe vremurile românilor, altele au plecat la front în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

După cum a menționat Valeriu Micișin, în Elizavetovca au fost dinastii întregi ale activiștilor subterani. „Tatăl a fost activist, feciorul a mers pe urmele lui, după care feciorul lui și așa mai departe. În satul nostru au fost două persoane decorate cu Ordinul Lenin, 6 au fost distinse cu Ordinul Steagul Roșu. Colhozul „Bolșevic" de pe atunci era milionar, învrednicindu-se de diploma de onoare a Consiliul Central Unional al Sindicatelor (ВЦСПС) de la Moscova, a ocupat locul I după volumul de lapte de vaca si volumul recoltei colectate.

În Elizavetovca mereu au trăit oameni cu un spirit puternic, patrioți ai Patriei sale care întotdeauna au apărat-o. În sat este un instalat un Monument al martirilor – 23 de țărani - victime ale teroarei fasciste care au fost împușcate de nemți fără judecată la 8 iulie 1941. Nemții considerau că satul abundă cu oameni deosebit de neloiali de aceea acesta a avut cel mai mult de suferit de pe urma bombardărilor și altor acțiuni militare.

În satul Elizavetovca s-a păstrat foarte bine un muzeu militar. O atenție deosebită în sat este acordată educației generației în creștere, oamenii păstrează monumentele celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, îi comemorează pe cei decedați cu tot satul.

„Oamenii din Elizavetovca nu intenționează să transcrie istoria indiferent de orînduire. Ei trăiesc așa cum consideră că e corect și educă copiii în același mod. Iată care este adevărata continuitate, acestea sînt adevăratele tradiții, adevăratul devotament față de propria persoană. Elizavetovca este un sat cumsecade!", a menționat în final Elena Levițkaia-Pahomova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sat , Dondușeni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
638 locuitori

Viişoara este un sat din cadrul comunei Purcari, raionul Ştefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ștefan Vodă și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 638 de oameni. Satul Viişoara a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.