Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 septembrie 2014, 16:37 Catedrala din Drochia views 14231
În satul Baraboi a fost inaugurat un complex istoric inedit
Foto: tribuna.md
23 septembrie 2014, 16:37 Catedrala din Drochia views 14231

În satul Baraboi a fost inaugurat un complex istoric inedit

Satul Baraboi, raionul Dondușeni, locul unde s-a născut șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, are încă un motiv de mîndrie. Duminică, 21 septembrie, baraboienii au marcat 175 de ani de la întemeierea satului și 140 de ani de la înălțarea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului", ocazie cu care au avut parte de o surpriză de proporții.

După cum transmite TRIBUNA, Asociația obștească „Baraboienii", condusă de Ion Prisăcaru, în parteneriat cu administrația publică locală, a organizat pentru săteni o sărbătoare inedită. Anume de hram aici a fost inaugurată „Aleea Personalităţilor din satul Baraboi", complex istoric ce este unic în felul său în R. Moldova.

„Aleea Personalităţilor din satul Baraboi" este amplasată în scuarul Casei de Cultură din sat și este constituit din monumentul Domnitorului Mihail Sturdza, întemeiatorul satului Baraboi, busturi ale personalităților marcante din localitate, dar și patru monumente dedicate evenimentelor ce au marcat viața satului.

La eveniment au participat numeroși oaspeți și, nemijlocit, descendentul familiei Domnitorului Mihail Sturdza, Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza, care locuiește în Elveția.

Ion Prisăcaru a spus că, pentru el evenimentul este unul deosebit, are o conotație sufletească, umană și istorică.

„Inaugurînd această alee, noii baraboienii, am demonstrat tuturor că avem rădăcini puternice, că știm să ne cinstim înaintașii noștri, suntem vrednici de fapta acestora, ne mîndirm", a spus șeful de la Fisc.

Ion Prisăcaru a mai a spus că istoria o fac oamenii prin faptele de zi cu zi și a îndemnat locuitori să nu uite niciodată rădăcinile.

Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza a spus că, pentru el este o zi cu multe emoții.

„Ca urmaș direct nu pot avea decît cuvinte de laudă referitor la inițiativa de al imortaliza pe Domnitorul Mihail Sturdza", a spus Principele.

Evenimentul a culminat cu un concert și focuri de artificii.

Sursa: tribuna.md

Cuvinte cheie:

biserica , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
12 327 locuitori

Congaz este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Congaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Comrat și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia constituia 12 327 de oameni. Satul Congaz a fost menționat documentar în anul 1811.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.