Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
Femeia care a terminat, de una singură, construcţia lăcaşului sfînt din satul Glinjeni

Femeia care a terminat, de una singură, construcţia lăcaşului sfînt din satul Glinjeni

Aproape un secol au așteptat locuitorii satului Glinjeni pînă ce mănăstirea locală își va deschide porţile pentru credincioși. Acest lucru s-a dovedit a fi de nerealizat atît pentru autorităţile locale, cît şi pentru cele republicane. O femeie simplă de la ţară a fost acea care a reuşit să finiseze construcţia lăcaşului sfînt şi care a devenit apoi stareța acestuia.

La intrarea în satul Glinjeni se află Mănăstirea Sfînta Treime, a cărei construcție a început în urmă cu aproximativ o sută de ani. "Acolo era dezordine şi o încurcătură de nedescris. Nimeni nu credea că e posibil de pus totul la punct", povesteşte locuitoarea satului.

La începutul anilor 2000, starea lăcaşului lăsa mult de dorit. Stareța Mănăstirii Sfînta Treime Anastasia povesteşte că mănăstirea nu avea sistem de încălzire, era frig, nu era apă.

Pe timpuri, stareța mănăstirii era o femeie simplă de la ţară, care educa doi copii. Înainte de a pleca la mănăstire a muncit cîţiva ani în Italia.

"Cînd am luat prima dată în mîini Sfînta Scriptură și am citit prima pagină, am simțit că este exact ceea ce am căutat întreaga viață", spune ea.

După doi ani de lucru în Italia, femeia s-a întors în satul natal și a decis că anume ea trebui să finiseze construcția mănăstirii. Atunci, după spusele ei, ea a decis să mai plece încă o dată în Italia, iar toți banii cîştigaţi să-i folosească în acest scop.

Iar în anul 2011, după deschiderea mănăstirii, ea s-a călugărit. "Pur şi simplu mi-am dat seama pentru ce trăiesc. Este foarte greu să trăiești, fără să-l cunoşti pe Dumnezeu", povesteşte ea.

Sursa: ru.publika.md

Cuvinte cheie:

manastire , construcție , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.