Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 ianuarie 2018, 14:20 Muzica clasica views 9147
Referendum la Bălți, privind demisia primarului
03 ianuarie 2018, 14:20 Muzica clasica views 9147

Referendum la Bălți, privind demisia primarului

Consiliul Municipal Bălți a votat în favoarea organizării unui referendum de revocare din funcția de primar a lui Renato Usatîi. Decizia a fost luată acum cîteva minute, pentru ea votînd 27 de consilieri.

Consilierii municipali ai orașului Bălți s-au întrunit astăzi în ședință, în cadrul căreia se discută despre referendumul de revocare din funcție a edilului Renato Usatîi, după ce el insuși a cerut aceasta Consiliului.

Usatîi a cerut la finele anului 2017 Consiliului Municipal Bălți (CMB), unde „Partidul Nostru" deține majoritatea, să inițieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcție. Asta pentru a pune capăt speculațiilor și tentativelor organizate, potrivit lui, la nivel central, care au drept scop denigrarea sa.

Potrivit legii, un referendum local pentru revocarea primarului poate fi inițiat fie de zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot sau 2/3 din numărul consilierilor aleși. Fracțiunea „Partidului Nostru" deține majoritatea în Consiliul Municipal Bălți, iar astfel poate vota și pentru inițierea referendumului în acest sens.

Mai mult ca atît, potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr mai mare decît numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a ales din primul tur de 72% din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători. Cu toate acestea, potrivit liderului „Partidului Nostru", dacă pentru demiterea sa va vota cel puțin 51% din participanții la referendum, cu condiția prezentării aceluiași număr de alegători, ca și la alegerile locale din 2015, atunci el își va da demisia.

Sursa: independent.md

Cuvinte cheie:

Renato Usatii , demisie , referendum , Balti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
484 locuitori

Leca este un sat din cadrul comunei Antoneşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de oameni. Satul Leca a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.