Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 ianuarie 2018, 14:45 Muzica clasica views 16247
Cînd va avea loc referendumul de revocare a primarului de Bălți
19 ianuarie 2018, 14:45 Muzica clasica views 16247

Cînd va avea loc referendumul de revocare a primarului de Bălți

După decizia adoptată prin care a fost stabilită data de 4 martie pentru desfășurarea referendumului de revocare a primarului de Bălți, consilierii Partidului Nostru din CMB au ieșit în fața primăriei, acolo unde s-au adunat mai mulți susținători ai lui Renato Usatîi, scrie portalul deschide.md. Oamenii scandează „Bravo!" „Jos Plahotniuc!"

Referendumul de revocare a primarului de Bălţi Renato Usatîi va avea loc la 4 martie 2018, potrivit deciziei consilierilor municipali.

27 de consilieri municipali de la Bălți au votat unanim, la 3 ianuarie 2018, pentru inițierea referendumului local privind revocarea primarului Renato Usatîi. Ideea unui plebiscit a fost lansată de Usatîi însuși prin intermediul unui video live pe Facebook.

După scandalul deșeurilor din oraș, Usatîi a declarat pe Facebook că este gata să plece din funcție, dacă pentru demiterea lui vor vota 51 la sută din totalul participanților la plebiscit. Totodată, Usatîi i-a îndemnat pe consilierii formațiunii "Partidul Nostru" să voteze pentru organizarea referendumului.

Criza gunoiului în Bălţi a apărut la sfîrșitul lunii decembrie 2017, cînd administraţia locală a reziliat contractul cu agentul economic care presta servicii de salubrizare. Guvernul a intervenit ca urmare a multiplelor plîngeri din partea bălţenilor, dar şi a primăriei locale.

Ulterior, directorii întreprinderilor municipale - Serghei Pcela, Larisa Bragari și Ștefan Munteanu - și-au dat demisia pe motiv că nu vor să mai accepte indicații transmise prin Skype de Renato Usatîi. După cîteva zile, a demisionat și viceprimarul Igor Șeremet.

Ținem să precizăm că Deschide.MD a scris anterior că referendumul de la Bălți pentru revocarea primarului Renato Usatîi ar putea fi respins de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe motiv că decizia Consiliului Municipal Bălți nu întrunește niciunul din motivele relevate în Codul Electoral care se referă la problemele supuse referendumului local.

Președintele CEC, Alina Rusu, a declarat acum o săptămînă că la instituție a ajuns solicitarea Consiliului Municipal Bălți care se referă la organizarea referendumului pentru revocarea din funcție a primarului Renato Usatîi și că CEC urmează să decidă într-o ședință dacă acest plebiscit va avea loc.

Deși mai multe detalii nu am putut obține de la instituția de stat, reporterii Deschide.MD au aflat din surse că, chiar dacă un astfel de referendum va fi organizat, acesta ar costa statul aproximativ 1,7 milioane de lei și că legislația în vigoare nu permite surse externe, așa cum se lăuda primarul Renato Usatîi, care spunea că el va achita cheltuielile pentru organizarea plebiscitului.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

Renato Usatii , Balti , referendum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.