Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 noiembrie 2018, 16:30 Muzica clasica views 12179
Pe vremuri, Bălțiul semăna cu Parisul (Video)
06 noiembrie 2018, 16:30 Muzica clasica views 12179

Pe vremuri, Bălțiul semăna cu Parisul (Video)

Stradele înguste, pavate, cu clădiri extraordinar de frumoase în stil neo-Brîncovenesc – anume aşa arăta Bălţiul înainte de cel de-al doilea război mondial.

După cum susţine Alexandru Baikalov, care locuiește acum în Franța, capitala nordică a Moldovei de atunci era semăna foarte mult cu Parisul.

Parizianul a recunoscut că duce dorul orașului în care a crescut. Îi place să vină la Bălți și să meargă pe străzile cunoscute. Și chiar ar vrea să întoarcă orașului Bălti aspectul său de acum o sută de ani.

Puţin au păstrat Bălţiul din trecut. Pe locul aşezărilor istorice de odinioară se ridică beton și sticlă, oraşul este construit fără gust și în mod haotic.

Aspectul Bălţiului pare deprimantă. Desigur, este prea tîrziu să deplîngi ceea ce s-a făcut. Totuşi, crede Alexandru, situaţia trebuie reparată. Fostul bălţean vrea să pună capăt construcţiilor haotice în oraş, care durează deja de mai mulţi ani.

El îi invită pe locuitorii capitalei de nord să semneze o petiție pentru salvarea rămășițelor patrimoniului istoric din Bălți. Și să fie elaborat un proiect care va fi propus Primăriei spre examinare. La acesta vor participa arhitecți profesioniști, mai mulţi dintre care sînt foști bălţeni. Aceştia vor oferi o strategie generală pentru dezvoltarea Bălțiului, proiectarea peisajului, a parcurilor şi multe altele.

Sursa: btv.md

Cuvinte cheie:

Balti , Paris

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.