Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 noiembrie 2018, 16:25 Muzica clasica views 13268
Într-un liceu din Bălți se fac apeluri la anularea statalității moldovenești
30 noiembrie 2018, 16:25 Muzica clasica views 13268

Într-un liceu din Bălți se fac apeluri la anularea statalității moldovenești

În Liceul „M. Eminescu" din Bălți, sînt promovate activ neîngăduinţa față de populația vorbitoare de limbă rusă, dar şi ideile unioniste. O fotografie, care dovedeşte acest fapt a fost pusă la dispoziţia redacţiei „Bloknot-Moldova", de către unul dintre martorii oculari ai evenimentului de la liceul sus-numit.

Potrivit unuia dintre studenţii, prezenţi la eveniment, din partea persoanelor, care conduceau eventimentul, au răsunat mai multe chemări la unire cu România, astfel fiind marcată Ziua de „sărbătoare" 1 decembrie şi evenimentul asociat cu aceasta – cea de-a 100-a aniversare a ocupării româneşti a Republicii Democratice Moldoveneşti.

„Iată ce este promovat în școli, nu istoria Moldovei, ci istoria României! Rușine celora, care permit în şcolile şi liceele ţării apeluri la distrugerea statalității moldovenești!" a spus Vadim, un martor ocular al incidentului.

În afară de aceasta, după publicarea acestei fotografii pe rețeaua de socializare, amenințările cu caracter naționalist și rusofob la adresa martorului evenimentului în cauză nu s-au lăsat aşteptate. La cîtva timp după publicare, autorul a început să primească amenințări în privatul rețelei de socializare, probabil, de la elevii acestui liceu, care, fără a se sinchisi prea mult de expresiile şi frazeologismele folosite, au început să-i dea "de înţeles" cititorului că acesta din urmă greşeşte, or, în opinia lor, moldovenii nu există, ci numai românii.

Vadim însuși a povestit despre cele întîmplate redacţiei "Bloknot-Moldova".

Vă reamintim că în cadrul ședinței din 25-26 noiembrie, 1918, în lipsa cvorumului necesar, prin 36 de voturi a fost aprobată Hotărîrea privind aderarea necondiționată a Basarabiei la România, astfel fiind lichidate toate condițiile Actului din 27 martie, 1918.

La scurt timp după această decizie, Sfatul Ţării şi-a încetat existenţa. O mare parte a deputaților a contestat această Hotărîre, adresînd un Memorandum Guvernului român, revendicînd restabilirea autonomiei în conformitate cu Actul din 27 martie, însă toți deputații, care nu au fost de acord cu decizia adoptată, au fost împușcați.

Sursa: bloknot-moldova.md

Cuvinte cheie:

Balti , statalitate , liceu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1730
Populația:
792 locuitori

Hîrbovăț este un sat din comuna Onișcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 792 de oameni. Satul Hîrbovăț a fost menționat documentar în anul 1730.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.