Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 noiembrie 2019, 12:00 Muzica clasica views 6857
„Parcul Andrieș” din Bălți, în pericol
10 noiembrie 2019, 12:00 Muzica clasica views 6857

„Parcul Andrieș” din Bălți, în pericol

Consiliul Național al Monumentelor Istorice își exprimă îngrijorarea față de intervențiile ilegale din ultimii ani asupra „Parcului Andrieș" din mun. Bălți - monument istoric înregistrat în Registrul monumentelor Republicii Moldova, scrie unimedia.info.

„Avînd în vedere promovarea de către persoane juridice și fizice a unor proiecte evident ilegale de intervenții în „Parcul Andrieș" din mun. Bălți, Consiliul Național al Monumentelor Istorice al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării își exprimă îngrijorarea în legătură cu soarta acestui bun de patrimoniu cultural. În acest context, reamintim autorităților administrației publice locale din Municipiul Bălți, serviciului de înregistrări cadastrale, reprezentanților organelor de drept și agenților economici că „Parcul Andrieș" din mun. Bălți reprezintă un bun imobil de interes public general și, totodată, un obiect de patrimoniu cultural național protejat de lege, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 1531/1993 (Municipiul Bălți, nr. 38)", se menționează într-un comunicat al CNMI.

„În limitele perimetrului istoric și a structurii constituite către anul atribuirii statutului de monument istoric - 1993, „Parcul Andrieș" din mun. Bălți este protejat integral, fără a se admite intervenții ce pot afecta autenticitatea și integritatea lui. Orice intervenție asupra „Parcului Andrieș", în lipsa avizului pozitiv al Consiliului Național al Monumentelor Istorice aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se consideră ilegală, dat fiind că se află în contradicție flagrantă cu prevederile Legii privind ocrotirea monumentelor istorice nr. 1530/1993. La fel, se consideră ilegală și orice decizie a autorităților publice locale referitoare la monumentele istorice protejate, dacă aceasta este adoptată în lipsa unui aviz pozitiv al Consiliului Național al Monumentelor Istorice aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, este de atras atenție și la faptul, că actele de privatizare a unor părți din cadrul obiectului de patrimoniu cultural național – „Parcul Andrieș" sînt ilegale ab initio, deoarece acestea contravin flagrant prevederilor Legii Culturii nr. 413/199 (art. 17) și Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice nr. 121/2007 (art. 13)", se mai adaugă în comunicat.

În acest context, Consiliul Național al Monumentelor Istorice cere luarea unor măsuri urgente de salvgardare a monumentului istoric respectiv, inclusiv prin intermediul organelor judiciare competente, cu implicarea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice, care are obligația de a sesiza organele competente și a susține în instanță interesul public general privind bunurile de patrimoniu cultural.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Balti , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.