Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 septembrie 2017, 17:15 views 5451
Nereguli în mai multe școli din Capitală
18 septembrie 2017, 17:15 views 5451

Nereguli în mai multe școli din Capitală

Municipalitatea capitalei va examina cauzele frecventelor îmbolnăviri în grădiniţe şi licee, precum şi supraaglomerarea claselor, ca urmare raportului şefului Direcţiei sănătate, Mihai Moldovanu, prezentat astăzi la şedinţa cu serviciile Primăriei Chişinău.

Potrivit lui Moldovanu, în prezent se înregistrează o creștere sporită a îmbolnăvirilor copiilor în instituțiile de învățămînt din cauza lipsei de cadre medicale. Potrivit sursei citate, „niciun sector al capitalei nu este completat 100% cu lucrător medical", ceea ce face imposibil controlul zilnic al calității produselor şi monitorizarea stării de sănătate a copiilor.

O altă problemă este supraaglomerația din școli. Moldovanu susţine există că în capitală există școli cu un număr extrem de mare de elevi, dar și școli pe jumătate goale.

„Sînt clase supraaglomerate, în special la ciclul primar. Sînt clase cu peste 45 de elevi. Sînt licee care activează în două schimburi. În lipsa cadrelor medicale, nu are cine controla respectarea normelor sanitare și a produselor. Regulamentul sanitar se încalcă în școală și în grădiniță. În ultima perioadă, îmbolnăvirile sînt în creștere. Solicit crearea unei comisii complexe, care să evalueze situația", a declarat șeful Direcției Sănătate a Primăriei mun. Chișinău.

Şeful Direcției generale educație, tineret și eport, Alexandru Fleaș, a precizat că numărul mare de elevi ar fi generat de autonomia financiară a instituției.

„În mod normal, într-o clasă ar trebui să fie în jur de 25 de copii, iar sala de clasă – să aibă circa 60 de metri pătrați. Fiecărui copil ar trebui să-i revină circa 2 metri pătrați. Paradoxul este că supraaglomerarea se înregistrează în clasele primare – acolo unde copiii se îmbolnăvesc cel mai des. Nu aș vrea să dau nume, dar cred că toți cunoaștem unde se înregistrează astfel de situații. Vorbim de licee ca «Mihai Viteazul», «Spiru Haret»", a mai punctat Moldovanu.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , scoala , încălcări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
500 locuitori

Piscăreşti este un sat din cadrul comunei Sîrcova, raionul Rezina. Satul Piscărești este situat la o distanță de 16 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 500 de oameni. Satul este menționat documentar în anul 1667.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.