Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 mai 2019, 02:00 views 14606
Cine sunt foştii primari ai Chişinăului şi cînd au condus primăria
21 mai 2019, 02:00 views 14606

Cine sunt foştii primari ai Chişinăului şi cînd au condus primăria

Bătălia pentru fotoliul de primar al Capitalei a fost întotdeauna aprigă.

Doar lui Serafim Urechean i-a reușit o singură dată, la alegerile din 1999, să cîștige din primul tur. De atunci, favoriţii merg în turul doi.

Imediat după declararea suveranităţii, doar primii doi primari ai Chișinăului au fost desemnați de autoritățile centrale şi nu aleşi.

Nicolae Costin a condus urbea între 1990 şi 1994. Iar în 1995, succesorul său, Serafim Urechean, a ajuns la cîrma Primăriei prin decret prezidențial, după ce alegerile locale au fost declarate nevalabile din cauza participării reduse la scrutin.

Edilul Chișinăului a fost ales pentru prima dată prin vot direct în 1999. Atunci, Serafim Urechean, care a candidat independent și l-a avut drept adversar pe Vasile Iovv din partea Blocului comuniștilor, agrarienilor și socialiștilor, a cîștigat mandatul din primul tur.

După alegerile din 2003, Urechean ajunge din nou la conducerea primăriei. De data aceasta îi reușește să cîștige scrutinul abia în turul doi, după un duel cu Vasile Zgardan, susținut de Partidul Comuniștilor. Fotoliul de primar rămîne liber în 2005, cînd Urechean a fost ales deputat. Din această cauză, locuitorii Capitalei au fost chemați din nou la urne.

După patru tentative nereușite, organizate în vară și în toamnă din cauza prezenţei reduse a alegătorilor, autorităţile centrale au decis să amîne alegerile pînă la scrutinul general din 2007. Între timp, interimatul funcţiei de primar a fost asigurat de viceprimarii Vasile Ursu şi Veaceslav Iordan.

În vara anului 2007, Iordan, propus de PCRM, ajunge în turul doi cu liberalul Dorin Chirtoacă. Ultimul cîștigă detașat alegerile cu peste 61 la sută din voturi.

Patru ani mai tîrziu, în turul doi al scrutinului din 2011, bătălia a fost la limită. Candidatul Partidului Comuniștilor, Igor Dodon, a fost la un pas de a prelua cîrma Primăriei. Liberalul Dorin Chirtoacă l-a devansat însă pe Dodon cu doar un procent și a cîștigat al doilea mandat de edil.

În 2015, Chirtoacă a fost ales pentru a treia oară şef al Capitalei. După duelul din turul doi cu socialista Zinaida Greceanîi, el a învins cu peste 53 la sută din numărul total de voturi.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , primar , primaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1871
Populația:
34 locuitori

Zviozdocica este un sat din cadrul comunei Ucrainca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 34 de oameni. Satul Zviozdocica a fost menționat documentar în anul 1871.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.