Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iulie 2018, 16:00 views 13676
Arena Chișinău va fi construită de către o companie din Turcia
14 iulie 2018, 16:00 views 13676

Arena Chișinău va fi construită de către o companie din Turcia

Proiectarea și construcția Arenei Chișinău vor fi efectuate de către compania „Summa" din Turcia. La concurs a fost depusă o singură ofertă, iar Comisia de selectare, formată din reprezentanții mai multor entități de stat, a declarat-o eligibilă pe toate pozițiile. Conform planului anunțat de autorități, la sfârșitul lunii august urmează să fie lansate lucrările pe șantierul de construcție. Detaliile au fost prezentate în cadrul unui briefing de presă, susținut vineri seara, 13 iulie.

Potrivit ministrei educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, compania are experiență generală în domeniul construcțiilor de minimum trei proiecte de proiectare și construcție realizate pe parcursul anilor 2013-2017, cu o valoare de cel puțin 30 de milioane de euro per proiect. De asemenea, compania are experiență în construcția edificiilor de profil sportiv, similare obiectivului parteneriatului public privat – arene, stadioane, complexe sportive – fiind realizat minim un proiect pe parcursul ultimilor cinci ani. Totodată, cifra de afaceri medie anuală a companiei din activități de construcție este de cel puțin 50 de milioane de euro pe an în ultimii trei ani. Compania are acces la linii de finanțare de minimum 50 milioane de euro de la instituțiile bancare cu reputație.

„Ținem să constatăm că ne bucurăm de atitudinea și responsabilitatea câștigătorului față de acest concurs și de faptul că am reușit să identificăm o companie care să accepte regulile severe, le-aș spune chiar drastice, stabilite de Guvern în aspect de termene de realizare a proiectului, modalitatea de implicare a statului în acest proiect și altele", a notat Monica Babuc.

Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că în ceea ce ține de proiect, din totalul de 44 de acțiuni stabilite de către grupul de lucru, 33 sînt deja implementate, ceea ce reprezintă 75%. 11,4% dintre acțiuni sunt în curs de implementare și finalizare. Printre acțiunile care urmează a fi finalizate se numără pregătirea terenului pentru șantier și anume lucrările de defrișare și nivelare. Pentru luna curentă și pentru luna august este planificat lucrul cu partenerul privat, sub aspectul negocierii contractului și a pregătirilor tehnice în ceea ce ține de obținerea autorizațiilor necesare pentru lansarea construcției.

Ministrul a mai spus că acest proiect este unul important nu doar pentru Chișinău, ci și pentru locuitorii din întreaga țară – pentru sportivi, pentru iubitorii de concerte, de spectacole etc. În opinia sa, pe lângă acest fapt, construcția arenei va da un imbold și turismului.

Potrivit autorităților, semnarea contractului va avea loc în cadrul unui eveniment public.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
512 locuitori

Avrămeni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Satul Avrămeni este situat pe malul stîng al rîului Prut, la 38 km de orașul Rîșcani şi la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Avrămeni a fost mentionat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.