Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 martie 2019, 12:20 views 14448
100 de cîini au fost sterilizați de la deschiderea centrului municipal
09 martie 2019, 12:20 views 14448

100 de cîini au fost sterilizați de la deschiderea centrului municipal

Circa 100 de cîini ai străzii au fost sterilizați la Centrul municipal de sterilizare a cîinilor, de la deschiderea acestuia la Chișinău, acum patru luni. Animalele sunt prinse în stradă de către hingherii Centrului, care fac acest lucru ca urmare a unor plîngeri sau solicitări ale cetățenilor.

Potrivit doctorului veterinar Vlad Serghei, zilnic pot fi sterilizați în jur de zece animale, femele sau masculi. Depinde cîte animale sunt prinse. Cînd ajung la centru, urmează o perioadă de carantină, de circa zece zile. Cîinii bolnavi sunt eutanasiați, iar cei sănătoși sterilizați. După o perioadă de recuperare, sunt incluși în programul de adopție. Medicul spune că oamenii nu sînt prea deschiși să ia acasă un câine al străzii. Mai mult aceștia sînt în grija voluntarilor. Dacă nu își găsesc stăpân, după ce li se aplică marcaj cu număr la ureche, cîinii sînt eliberați acolo unde au fost capturați.

Aflat într-o misiune de schimb de experiență în Republica Moldova, Aurelian Ștefan, medic veterinar din România, reprezentant al ONG-ului Romanian Animal Rescue, spune că singura metodă de rezolvare a problemei este oprirea înmulțirii necontrolate a animalelor, indiferent că sînt cîini, pisici sau alte animale. „S-a format un concept numit conceptul „ABC" pentru animale, Animal Birth Control. Asta înseamnă că animalele care se înmulțesc fără niciun control, fără niciun fel de regulă, o să ajungă la adăposturile de animale care niciodată nu pot suplini o familie. Adăposturile sînt niște locuri pe care ar trebui să le transformăm în centre de adopție, centre sociale, unde oamenii să vină cu familia, să se joace cu cățeii și să-i adopte. Ar fi ideal", a spus Aurelian Ștefan. Echipa din România planifică să sterilizeze circa 150 de cîini, în trei zile. Ajutorul este oferit colegilor de la Chișinău gratuit.

Anterior, primarul general Ruslan Codreanu, a declarat că se intenționează sterilizarea a circa o mie de cîini în primele șase luni de la deschiderea Centrului, iar pentru anul viitor se planifică extinderea cabinetului veterinar, dotarea cu utilaje performante și crearea registrului electronic al animalelor. Acum Centrul are un singur un cabinet veterinar.

Investiția municipalității în deschiderea Centrului pentru sterilizarea și îngrijirea cîinilor este de circa 400 de mii de lei, surse alocate din bugetul municipal.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

ciine , Sterilizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.