Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 octombrie 2012, 12:15 views 19001
24 octombrie 2012, 12:15 views 19001

Fenomenul „bisericilor private” în Chișinău: manifestare a credinței sau afaceri profitabile


Foto: fbcdn.net 

Deşi canoanele bisericeşti dictează obţinerea binecuvîntării Mitropoliei Moldovei sau a Basarabiei înainte de înălţarea unei biserici ortodoxe, tot mai des regula se neglijează. Cu regret, aceasta nu este cea mai gravă abatere de la normele duhovniceşti. Devine o tendinţă ca băuturile spirtoase să se vîndă chiar sub ferestrele locaşurilor sfinte, uneori chiar cu aprobarea preoţilor, scrie tv7.md.

În cazul viitoarei biserici ortodoxe, care se vrea o copie a Catedralei Sfînta Sofia de la Constantinopol, nu există binecuvîntarea nici uneia dintre Mitropolii.

O altă pretenţie invocată de cetăţeni a fost defrişarea copacilor din scuarul centrului de business. Amintim că anterior şeful Inspectoratului Ecologic Municipal Nelian Căpățînă a menţionat că pe acest teren cresc patru molizi albaștri, specie inclusă în Cartea Roșie a Moldovei. Prin urmare, cetăţenii se tem că vor fi lipsiţi de un mic parc de valoare, mai ales în cazul în care ctitorul va decide să îngrădească biserica. În municipiul Chișinău, bisericile încercuite de ziduri nu mai sunt o noutate.

Nu doar zidurile înalte şi accesul redus la teritoriul adiacent aşa-ziselor „biserici private” consituie o problemă. Afacerile din contul locaşurilor sfinte devin o tendinţă.

Chiar sub zidurile Bisericii Ortodoxe Sfîntul Mucenic Valerie din sectorul Rîşcani al capitalei, în mai multe gherete, pe lîngă articole bisericeşti se comercializează inclusiv băuturi spirtoase tari, lucru consimţit de preotul locaşului sfînt.

În afara camerelor de luat vederi, părintele Valeriu a explicat că gheretele îi aparţin sponsorului lucrărilor de înălţare a bisericii. El intenţionează să le păstreze pînă cînd îşi va recupera investiţiile.

Cuvinte cheie:

Chisinau , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1761
Populația:
1851 locuitori

Molovata Nouă este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Molovata Nouă și Roghi. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1851 de oameni. Satul Molovata Nouă a fost menționat documentar în anul 1761.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.