Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 octombrie 2012, 10:37 views 8196
30 octombrie 2012, 10:37 views 8196

La Grădina zoologică din Chișinău va fi amenajat un iaz


Foto: casata.md 

Grădina Zoologică din Chișinău va avea un iaz cu cea mai pură apă din tot municipiul, iar spaţiul aferent va fi transformat într-o oază de verdeaţă asemănătoare celebrelor grădini din Andaluzia (Spania).

Solicitat de Info-Prim Neo, directorul Grădinii Zoologice, Alexei Hanţaţuc, a declarat că în perioada anilor '70 pe teritoriul de la zoo era un iaz. Cu trecerea timpului acesta s-a transformat într-o o băltoacă din cauza nămolului care nu este evacuat. Analizele recente ale apei din izvorul care alimentează iazul au arătat că e cea mai curată sursă din municipiul Chișinău. Conducerea instituţie a elaborat un proiect de restabilire a iazului.

„Izvorul este foarte puternic, iar debitul de apă este de 80 de tone pe oră. Am elaborat un proiect de restabilire şi reamenajare a iazului şi a izvorului şi deja de 5 luni batem la toate uşile ca să obţinem aprobarea pentru demararea lucrărilor. Mai avem nevoie de o singură semnătură, din partea Ministerului Mediului, şi putem începe lucrările”, a declarat directorul. Alexei Hanţaţuc a precizat că în lucrările de restabilire şi amenajare a teritoriului adiacent vor fi investiţi peste 1 milion 300 de mii de lei din bugetul municipal.

După ce va fi curăţat, izvorul va permite nu doar alimentarea iazului, dar şi menţinerea gazonului şi a plantelor verzi pe perioadă verii, cînd vegetaţia este tot mai afectată de secetă şi temperaturi ridicate, spune Alexei Hanţaţuc. După exemplul grădinilor din Andaluzia, care înfăţişează cultul intimităţii şi respectul pentru fiecare picătură de apă, conducerea Grădinii Zoologice îşi propune să construiască mai multe cascade cu apă.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.