Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 noiembrie 2012, 14:34 views 4497
20 noiembrie 2012, 14:34 views 4497

Primăria capitalei protejează demolatorii de monumente

Administrația municipiului Chișinău protejează relele intenții ale celor care distrug monumentele istorice de talie națională, susțin reprezentanții Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, citați de omg.md.

”Primăria servește relele intenții ale proprietarilor de monumente de arhitectură care doresc demolarea acestui patrimoniul cultural autentic. În loc să respecte legea și opiniile experților europeni, primăria tolerează schemele corupte și este parte a acestor scheme corupte”, a declarat luni, 19 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) din cadrul ministerului Culturii, Ion Ștefăniță.

Potrivit sursei citate, în cadrul primăriei capitalei, sunt multe ilegalități la eliberarea actelor, multă netransparență a anumitor proiecte urbanistice și funcționează scheme de eliberare a actelor permisive.

”Un exemplu în acest sens este dosarul ”Șciusev, 52”. S-au prezentat informații eronate. Statutul monumentului care avea de jure, categorie națională, a fost transformat în una locală. Pentru ca toată procedura să treacă prin direcția Cultură a Primăriei, ca să fie evitat ministerul Culturii”, a declarat Ștefăniță, specificând că nu a existat nici avizul Consiliului Național de Experți privind demolarea clădirii și construcția unui hotel în locul acesteia.

Avocatul Violeta Gașițoi a declarat că în cazul ”Șciusev, 52” a existat direct interesul unui funcționar al primăriei din cadrul direcției Cultură. ”Victor Sava, arhitectul principal al reconstrucției imobilului de pe str. Șciusev ,52, a efectuat acest proiect. Proiectul costă bani și el trebuia să-i asigure aprobarea.

Putem presupune că el a dat asigurări că proiectul lui va primi toate avizele necesare. Era un interes din partea unui funcționar al primăriei, ca acest proiect să treacă, pentru că lui îi aparține acest proiect de hotel”, a declarat Gașițoi.

Potrivit sursei citate, după ce cazul a ajuns în instanță, primăria a jucat de partea proprietarului imobilului, lucru confirmat și de organele procuraturii.

”Primăria capitalei a emis ordinul de anulare a propriilor semnături și ștampile. Prin șefa direcției Cultură a mun. Chișinău, Ana Lucia Culev. Dar, juristul Primăriei a ascuns acest fapt și nu a prezentat instanței acest ordin”, a subliniat Gașițoi, specificând că acest fapt a determinat și hotărârea instanței.

Potrivit datelor Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, centrul istoric al capitalei include 977 de monumente de arhitectură de talie națională și locală, incluse în registru și protejate de stat. Însă, peste 80 de clădiri au fost demolate doar în ultimii ani. În mediu, lunar din inima municipiului Chișinău, dispare câte un monument.

Cuvinte cheie:

localitati , Chisinau , primaria , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Codrenii Noi este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 719 locuitori. Satul Codrenii Noi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.