Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 ianuarie 2021, 11:00 views 2548
Majoritatea pasajelor din capitală au trecut printr-un proces de metamorfoză în 2020
13 ianuarie 2021, 11:00 views 2548

Majoritatea pasajelor din capitală au trecut printr-un proces de metamorfoză în 2020

Anul 2020 a fost momentul schimbărilor pentru pasajele subterane din capitală. Din 20 în totalitate, 8 au fost și sînt în proces de reabilitate. Mai mult, cu început anului, alte subterane vor intra în proces de modernizare

Edilul a punctat că banii au fost oferiți de agenți economic, dar nu de primărie.
Astfel, pasajul pietonal subteran din bd. Dacia, CC „Shopping MallDova" şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1 este reabilitat în totalitate. Reparată a fost și subterana de la strada Teilor, intersecție cu Dacia. Este vorba de pasjul subteran „Budapesta". „Eu sînt plăcut surprins de cum au decurs aceste activități în final, ținînd cont că acum jumătate de an în urmă era dezastru. Acum vedem o reprație făcută bine. Ne bucurăm că la aceste reparații participă și agenții economici. Avem planuri bune, frumoase, pentru Chișinău, pentru oameni. Este una din cele mai solicitate subterane din sectorul Botanica", a precizat primarul la deschiderea care a avut loc pe 30 decembrie.

Potrivit acestuia, lucrările includ reparaţia pereţilor şi instalarea imaginilor securizate cu sticlă antivandal, reparaţia tavanului, instalarea camerelor de supraveghere video și reabilitarea scărilor şi amenajarea rampei de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Și subterana de la Circ a prins altă față. Astfel, aceasta este mult mai sigură pentru locuitorii capitalei și are un aspect frumos.

„În prezent alte treceri subterane sînt reabilitate: subteranele din str. Alecu Russo, 2/1, Rîşcani, din str. Alecu Russo 59/4, Ciocana, subteranele din str. Calea Ieşilor; din preajma Cinematografului „Flacăra"; şos. Hînceşti, în preajma Gării Auto de Sud, bd. Decebal intersecţie cu str. N. Titulescu.

Dacă vorbim de pasajul de la Ismail, acesta a fost inclus în baza unui parteneriat public-privat, care va fi votat de către CMC. Ceban afima anterior că nu crede că vor fi probleme în acest caz, în negocierile cu fracțiunile. Urmează să fie făcut studiul de fezabilitate, procedurile.

Cît ține de cei ce vînd în unele pasaje subterane, Ceban afirmă că totul se face legal. „Da, noi am fost amenințați astăzi de foarte multe persoane – cei cu panourile, gherete, unde stau diferiți bețivi, fac pile pe la judecăți, dar noi trebuie să facem curat. În această condiție că departamentul juridic va face ordine", a conchis acesta.

De precizat că în oraș sînt 20 de pasaje subterane.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , pasaj subteran

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.